Policista, který s pistolí zasáhl proti řidiči, nespáchal podle soudu trestný čin

27. září 2018 16:09

Policista, který v Plzni loni v září zasáhl v civilu s pistolí proti řidiči, nespáchal trestný čin. Rozhodl tak dnes Okresní soud Plzeň-město.

„Bez rozumných pochybností bylo prokázáno pouze to, že obžalovaný přistoupil k vozidlu řidiče, bez prokázání příslušnosti ho vulgárně oslovil, naklonil se do vozidla a požadovalo po poškozeném, aby vystoupil. Rozhodně nebylo prokázáno, že by se při tomto na poškozeném dopustil fyzického násilí," uvedla soudkyně Okresního soudu Plzeň-město Lucie Bočková. Dodala, že chování policisty mohlo být posouzeno jako kázeňský přestupek. O tom by ale rozhodoval krajský ředitel policie podle zákona o policii.

Obhájce obžalovaného Prokop Beneš svoji obhajobu postavil na tom, že výpověď poškozeného v přípravné fázi se výrazně lišila od výpovědi při hlavním líčení. Proti rozsudku se může odvolat do tří dnů pouze státní zástupce, který si vzal lhůtu na rozmyšlenou. Advokát poškozeného řidiče uvedl, že doufá, že se žalobce odvolá.

Zbraň prý nesl jako taktický prvek

Vysoce postavený policista Vladimír Slavotínek, bývalý zástupce velitele krajské zásahové jednotky, je obžalovaný ze zneužití pravomoci úřední osoby a hrozí mu až pět let vězení. Loni v září zasáhl s pistolí v ruce proti řidiči, který ho problikával, na rušné Karlovarské ulici v Plzni. U soudu se promítal audiovizuální záznam incidentu z autokamery řidiče. Ten tvrdil, že policisté riskantní jízdou v černém mercedesu bez označení omezovali dodávku s invalidou, a proto je probliknul.

Policisté vyzývali řidiče, aby zastavil, a na velké křižovatce mu pak zablokovali cestu. Slavotínek se se zbraní v ruce dožadoval dokladů, podle poškozeného i jeho advokáta policista vytáhl muže násilně z auta v takzvané kravatě, nadával mu a uhodil ho. „Neudeřil jsem ho, nepoužil fyzické násilí, nevzal jsem ho do kravaty," uvedl obžalovaný s tím, že řidič do policejního vozu ze strany opakovaně najížděl, a to v zúžených pruzích na opravovaném mostě.

Řidič policistům údajně velmi rychle ujížděl, vysmíval se jim a nereagoval na majáky, světelné signály ani na služební průkaz s odznakem, který mu ukazoval z okna vozu. Zbraň prý nesl jen jako taktický prvek hlavní k chodníku. Slavotínek uvedl, že spolu s kolegou byli nasazeni do akce jiného útvaru, při němž měl být kvůli únosu dítěte zadržen nebezpečný pachatel. Případ vyšetřovala Generální inspekce bezpečnostních sborů, která navrhla policistu obžalovat.

autoři: Lukáš Milota , Michaela Svobodová | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související