Velitel podpořil policistu, který s pistolí zasáhl proti řidiči

24. srpen 2018 12:02

Policistu Vladimíra Slavotínka, který s pistolí zasáhl proti řidiči, podpořil velitel krajské zásahové jednotky. (O případu jsme informovali již v úterý.)

Velitel krajské zásahové jednotky Josef Němec včera před soudem podpořil svého podřízeného, který je souzený pro zneužití pravomoci veřejné osoby. Jeho zásah označil za adekvátní. Policista je souzen za zásah se zbraní v ruce proti řidiči osobního vozu, jenž se odehrál vloni v září.

Vladimír Slavotínek podle obžaloby zasáhl proti řidiči osobního auta v rušné Karlovarské ulici v Plzni. Obžaloba uvedla, že muže udeřil do hlavy nebo ruky a vyrazil mu z ruky mobilní telefon, jímž volal na tísňovou linku a dožadoval se pomoci. Policistovi hrozí rok až pět let vězení, nebo zákaz činnosti. Němec, který byl se svým podřízeným u zásahu, prý fyzický kontakt Slavotínka s řidičem neviděl.

Poškozený trvá na neadekvátním zásahu

Podle napadeného ale policisté riskantní jízdou v černém mercedesu bez označení omezovali dodávku s invalidou. Chtěl je na to upozornit a takzvaně je problikl. Policisté ho následně vyzývali k zastavení a na křižovatce mu zablokovali cestu. Oba vystoupili, Slavotínek se dožadoval dokladů se zbraní v ruce. Podle poškozeného i jeho advokáta policisté vytáhli muže násilně z auta a během zákroku mu sprostě nadávali. Nadávky potvrdil záznam i obžalovaný.

„Náš vůz atakoval pravým rohem svého auta, a to několikrát, a poté nás razantně předjel a zavřel v pravém jízdním pruhu," řekl policista Josef Němec na adresu poškozeného. Policisté pak podle něj spustili majáky a nápisy POLICIE a STOP. Po zastavení a legitimování si údajně řidič nestěžoval a souhlasil, že pojede sepsat protokol na obvodní oddělení. Nakonec ale neodbočil a policisté ho nepronásledovali. Soud by měl vynést rozsudek na konci září.

autor: Michaela Svobodová
Spustit audio

Související