Policisté hlásí nárůst kyberútoků na starší lidi

17. říjen 2021 15:45, aktualizováno

Podle policie jsou nejčastějším terčem útoků na seniory plzeňské čtvrti Doubravka a Slovany. Na seniorské akademii v Plzni se nyní nejčastěji probírají útoky podvodníků na internetu. Jednou z fint je falešné investování do kryptoměn nebo domáhání se finanční pomoci na internetových seznamkách.

Senioři mohou být v nebezpečí i doma, a to, pokud zapnou mobilní telefon nebo počítač. Podvodníci lákají oběti k investování do stále populárnějších kryptoměn např. bitcoinu. „Každý týden řešíme případ podvodných investic. V loňském roce bylo těchto případů mizivé procento, za poslední rok je obrovský nárůst,“ uvedl Jakub Sutnar z plzeňského policejního oddělení kybernetické kriminality.

Nejprve podvodník přesvědčí oběť o investování alespoň menší částky na založený fiktivní účet některé z kryptosměnáren. Poškozený nabývá dojmu, že je vše v pořádku a podvodník se snaží oběť navnadit na další větší investici.

Podvodníci z internetových seznamek

Řada žen se nechá zlákat neznámými muži a naletí tak podvodníkům, kteří se na internetové seznamce vydávají například za vojáka z Afghánistánu, který nutně potřebuje půjčit peníze. K napadení seniorů dochází však také přímo na ulici. Z 90 procent se jedná o Doubravku. Důvod, proč dochází k napadení seniorů právě na Doubravce je jednoduchý, starších lidí je zde v porovnání s jinými částmi Plzně nejvíce. V posledních měsících se naštěstí nevyskytl žádný případ napadení.

autoři: Jan Markup , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio