Policisté rozvážejí seniorům roušky, ale i křížovky nebo omalovánky

22. duben 2020 14:35

V první linii stojí během epidemie koronaviru spolu se zdravotníky nebo hasiči také policisté. Ochranné pomůcky a další pomoc míří většinou k nim. Může to být ale i naopak. Policistky, které v Plzeňském kraji běžně vyjíždějí do terénu a v rámci prevence kriminality besedují se seniory, oslovily i své kolegyně, nastartovaly šicí stroje a ušily přibližně tisícovku roušek. Většinu z nich darovali právě do domovů pro seniory.

Do Domova pro seniory ve Vlčicích u Blovic vezla zásilku policejní mluvčí Ivana Jelínková. „Neseme policejní křížovky a omalovánky. Za seniory nesmí návštěvy tak, aby si mohli krátit chvíli,“ řekla a předala také tašku plnou roušek.

Chybí jednorázové rukavice

„Máme 58 klientů. Zařízení je uzavřené, aby se sem nedostala žádná nákaza,“ potvrdila ředitelka domova Eva Herinková s tím, že jim v současné době chybí ochranné jednorázové rukavice.“

Krajské ředitelství Policie ČR úzce spolupracuje s domovy pro seniory, zejména v oblasti prevence. „V současné době nelze realizovat besedy. A i když v tuto chvíli nemůžeme mezi ně, chceme, aby věděli, že jsme s nimi a že jim pomůžeme, kdykoli budou potřebovat,“ doplnila policejní mluvčí Markéta Fialová.

Policistky našily stovky roušek. Část dostali sami policisté a část právě senioři v asi třiceti domovech na území Plzeňského kraje. „Muži nešili, ale hodně pomáhali s logistikou, rozvozem a předáváním roušek,“ dodala Markéta Fialová.

autoři: Lukáš Milota , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio