Pomazlit, pohladit a pak už jen vnímat úžasnou pozitivní energii canisterapie

14. leden 2017

Pomáhají s rozvojem jemné i hrubé motoriky, podněcují k pohybu, komunikaci i sociálnímu cítění a své místo mají při rehabilitaci a polohování. Řeč je o psech, kteří pracují v rámci tzv. canisterapie - tedy léčebném kontaktu psa s člověkem.

Pes doprovází člověka od nepaměti. Zdaleka to ovšem není jen hlídač nebo domácí mazlíček, takový čtyřnohý kamarád toho dokáže daleko víc.

Své o tom ví v obecně prospěšné společnosti Pomocné tlapky, která se už dlouhou řadu let věnuje výcviku asistenčních psů pro zdravotně postižené. Kromě toho od roku 2001 poskytuje canisterapeutické služby a ohlasy na canisterapii v praxi i její výsledky jsou skvělé!

Od radosti a relaxace je jen krůček k léčbě

„Canisterapie má mnoho podob: od psychického, duševního potěšení až po potěšení fyzické,“ vypočítává Olga Tomášů z Pomocných tlapek, která se canisterapii věnuje už řadu let. A je toho mnoho, co canisterapie dokáže. Při polohování třeba klienti vnímají pozitivní energii a příjemné teplo, které uvolňuje od bolesti a prohřívá tělo.

Plakát s pozvánkou na ples

Olizováním zase psí terapeuti šikovně masírují bolavé koleno, palec, rameno - zkrátka co je potřeba. Canisterapii ale mohou využít i lidé zdraví, kteří se ocitli v nějaké nepříznivé, stresové situaci.

Každý pes pracující v canisterapeutickém týmu musí být pochopitelně zdravý, čistý a sledovaný veterinářem. To samo o sobě ale nestačí. Ke canisterapii musí mít předpoklady a především projít patřičným školením a zkouškami. A vzhledem k tomu, že se povaha psa může změnit, certifikát z canisterapeutického školení platí vždy jen jeden rok a je nutné ho obnovovat.

Amy, Hessy a Amor z plzeňské Domovinky

Výborné zkušenosti s canisterapií mají i v plzeňské Domovince, obecně prospěšné společnosti, která pečuje o seniory v denním a týdenním stacionáři. Jako jediné zařízení v Plzeňském kraji má dokonce Domovinka oficiálně zaregistrovanou canisterapii jako sociální službu. Momentálně tam jako canisterapeuti působí dvě fenky a jeden pes.

Čtěte také

„Pejskové jsou od rána do odpoledne na stacionáři, ale vyjíždíme i do terénu. Vyjíždíme k lidem, které máme v pečovatelské službě a jezdíme i do dětského domova na Doubravce,“ říká ředitelka Domovinky Bohumila Hajšmanová.

Čtěte také

Máte doma čtyřnohého kamaráda, se kterým byste se také chtěli pustit do canisterapie a třeba s ním rozdat hodně radosti dalším lidem? Přihlásit se můžete na stránkách www.canisterapie.cz nebo se obrátit přímo na společnost Pomocné tlapky. 3. března můžete také navštívit první ples, který Pomocné tlapky společně s Domovinkou pořádají.

Které psí rasy jsou pro canisterapii nejvhodnější? Jakou úlohu sehrál v rodině Tomášů zlatý retrívr Lojzík? A jak si psí terapeuti v plzeňské Domovince rozumějí s kočkou?


Poslechněte si celý rozhovor s Olgou a Jiřím Tomášů a Bohumilou Hajšmanovou.

Spustit audio