Pomozte svému srdci a cévám bylinkami. Poradíme vám, které jsou vhodné

20. leden 2021

Bylinkářka Vladimíra Štenglová vyzdvihuje zejména pampelišku, pro její silný pročišťující účinek na cévy.

Pampeliška má tu výhodu, že tlumí záněty. Cévy se zanášejí i vlivem zánětů, nejde jen o cholesterol samotný. Ten ale pampeliška také trochu snižuje. Kromě květu je léčivá celá rostlina, z kořene děláme odvar, z listů nálev. Směs kořen/list necháme jenom přejít varem nebo také uděláme nálev s delším louhováním,“ doporučuje bylinkářka Vladimíra Štenglová.

Pampeliška se užívá do vymizení potíží, jestliže je stav trvalý, pak dlouhodobě. „Je možné pít jeden šálek denně. Pokud je zapotřebí rychlejší účinek, pijeme dva šálky denně a po třech týdnech na několik dní vynecháme,“ radí Vladimíra Štenglová.

Březová míza detoxikuje organismus

Když máme zvýšený cholesterol v důsledku nemírného hodování, je dobrá březová šťáva, která celkově pročišťuje organismus. „Ovšem upozorňuji, že v českých lesích je zakázáno šťávu ze stromů čerpat, bez povolení vám hrozí pokuta. Březová šťáva dovezená ze zahraničí by měla být kvalitně konzervovaná, dodavatelem seriózní firma,“ zdůrazňuje bylinkářka, „v opačném případě riskujeme, že se ve šťávě namnoží nějaké mikroorganismy a spíš nám ublíží než prospěje.“

Čtěte také

Máte problémy s tlakem? Upravit krevní tlak směrem nahoru i dolů podle Vladimíry Štenglové dokáže směs hlohu, jmelí a kokošky, od každé bylinky po jednom dílu: „Protože je tam jmelí, připravuje se macerát. Nejlepší je popíjet ho rozloženě během dne. Vzhledem k obsahu hlohu tento čaj nikdy nekombinujeme s léky na srdce bez předchozí konzultace s lékařem nebo lékárníkem. Směs se osvědčila při esenciální hypertenzi nebo hypotenzi. Kdo má krevní tlak vychýlený kvůli nějakému onemocnění nebo lékům, tomu bylinkový čaj nepomůže. Fungovat nebude ani u vysokého krevního tlaku způsobeného stresem.“

Srdečník srdce posiluje

Srdečníku dalo jméno jeho využití, odnepaměti platí za bylinku pro tzv. stárnoucí srdce. „Pakliže měl někdo pocit, že jeho srdce už není jako zamlada, sáhl po srdečníku. Dává se i při arytmiích, takových, kdy je třeba srdce povzbudit,“ doplňuje bylinkářka.

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio