Pondělní kulturní echo

21. duben 2013

Aktuální přehled kulturních a společenských tipů z Plzeňského a Karlovarského kraje.

Na dnešek připadá Jom ha-šoa, Den vzpomínání na oběti holocaustu. Sušické kulturní centrum při této příležitosti připravilo vzpomínkový program. Začne v 16 hodin v Kině Sušice panelovou diskusí s pamětníkem Pavlem Stránským a odborníky na téma holocaust, ve třičtvrtě na šest bude následovat komentovaný průvod městem přibližující příběhy členů sušické židovské komunity, z nichž téměř stovka holocaust nepřežila. Průvod zakončí vzpomínkový pietní akt. Na 20. hodinu je pak naplánována projekce filmu slovenského režiséra a scénáristy Mateje Mináče „Nickyho rodina" o záchraně více než šesti set českých dětí židovského původu anglickým bankovním úředníkem Nicolasem Wintonem a jeho přáteli v roce 1939.

Na derniéru hry Jiřího Č. Ulricha „Život talentovaného motýla" láká soubor Amceth do plzeňského Dialogu. Mladičká, půvabná a trochu naivní motýlice má zvláštní schopnost: dovede skládat básně a šeptat je do lidského ucha. Zamiluje se do profesora entomologie a vše by mohlo dobře dopadnout, kdyby... Jaký má motýlice plán? Komu profesor věnoval její sbírku básní? A jaký bude jejich další život? Odpovědi vás jistě překvapí - dnes v 19 hodin v Divadle Dialog v Plzni. V hlavní roli tančí, létá a hraje Markéta Šebestová.

Filmový klub Alfa Sokolov dnes promítá snímek srbského režiséra Srdjana Dragojevice Parade. Sexuální menšiny to stále nemají nikde jednoduché. Na Balkáně jejich situaci komplikují ještě další, přetrvávající traumata, včetně náboženských, poválečných a národnostních. Netradiční tragikomický příběh zachycuje osudy několika jedinců, kteří se snaží zorganizovat pochod gayů v Bělehradě. Dragojevicův film obsahuje autentické záběry ze skutečného Gay Pride Parade, kdy šest a půl tisíce policistů hlídalo asi tisícovku homosexuálů před zhruba sedmi tisíci neonacisty. Výsledkem bylo 300 zraněných a zdemolované centrum Bělehradu. Snímek získal cenu diváků na Mezinárodním filmovém festivalu v Berlíně a řadu dalších ocenění. V sokolovském kině Alfa ho můžete zhlédnout dnes od 19 hodin.

Originální dárek pro své fanoušky nachystal Jaroslav Samson Lenk - k 20. výročí kapely Samson a jeho parta oživí na jediný koncert skupinu Máci, která se v roce 1993 rozpadla. Těšit se můžete na největší hity obou kapel - dnes od 19 hodin v Měšťanské besedě v Plzni.

Se Zdenou Lorencovou se večer můžete setkat v Klatovech. Nestorka českého folku a první zpěvačka, která v 70. letech zavedla na oficiální scéně autorský zpěv s kytarou, vystoupí v 19 hodin 30 minut v klatovském divadle. Pořad má název „Cinky linky ze vzpomínky".

„Portugalsko - země záhadná i blízká" - to je podtitul dnešní „Burianovy kulturní ozdravovny" v Západočeském muzeu v Plzni. Jan Burian bude vyprávět a komentovat své fotografie z návštěv země s nejstaršími hranicemi v Evropě, země, která zrodila osobnosti jako Vasco da Gama, Fernando Pessoa či trenér Mourinho - do Západočeského muzea jste zváni na 19. hodinu. (Jedná se o náhradní termín namísto 18. dubna.)

„Musí být velcí vědci a umělci autisté?" na toto téma bude na Západočeské univerzitě v Plzni přednášet botanik Jiří Kubásek. Autismus a psychologie jsou jeho koníčky, takže o nich píše a hovoří velmi subjektivně. Mnoho vysoce funkčních autistů v jisté oblasti výrazně vyniká nad svým okolím. Pokud je po jejich specifické libůstce společenská poptávka, mohou být úspěšní a v mnohém změnit svět. Má tedy smysl nálepkovat psychiatrickou diagnózou i lidi, kteří celkem normálně fungují a prospívají světu? Pokud vás toto téma zajímá, budete vítáni v 17 hodin v budově Fakulty aplikovaných věd ve vysokoškolském areálu v Univerzitní ulici na Borských polích. Akci pořádá Centrum nových technologií Západočeské univerzity.

Výstavu „Žihobecké talenty" můžete navštívit v Muzeu Lamberská stezka v Žihobcích. Prezentuje obrazy mladých umělkyň z Žihobecka - jmenovitě Markéty Bibzové, Markéty Jahnové a Zuzany Valešové. V Muzeu Lamberská stezka výstavu najdete do 23. června. V dubnu je otevřeno od pondělí do pátku mezi 9. a 16. hodinou.

Spustit audio

Více z pořadu