Pondělní kulturní echo

15. duben 2013

Aktuální přehled kulturních a společenských tipů z Plzeňského a Karlovarského kraje.

Slavnou operu Giacoma Pucciniho "Tosca" v režii Jana Buriana a hudebním nastudování Petra Kofroně uvádí Velké divadlo v Plzni. Pucciniho pátá opera vznikla podle úspěšné hry francouzského dramatika Victoriena Sardoua a stala se jednou z nejhranějších oper světového repertoáru. Na jejím úspěchu se nesporně podílí výborně vystavěné libreto, které vás okamžitě vtáhne do děje plného napětí. Příběh opery se odehrává roku 1800 v Římě. Láska dvou mladých umělců – operní zpěvačky a malíře - je ohrožena, po ženě touží šéf policie. Ve Velkém divadle v Plzni "Toscu" uslyšíte v italském originále, doprovodí ji české titulky – dnes v 19 hodin.

Režisér uprostřed osobní i tvůrčí krize a kolem něj 21 žen, které zastupují celou škálu ženských postav v mužském světě – od matky přes milenku až po prostitutku. To je muzikál "Nine" na námět slavného Felliniho filmu "8 1", který jako vůbec první v Česku zařadilo na svůj repertoár plzeňské Komorní divadlo. Hlavní roli ztvárňuje Bronislav Kotiš – dnes v 19 hodin na scéně Komorního divadla v Plzni.

Vybroušenou komedii Isabelle Margault "Sbohem, zůstávám!" přiváží dnes do Karlových Varů pražské Divadlo Kalich. Momentální hit divadelní Paříže pojednává o tom, jak šeredně se mýlíme ve chvílích, kdy si myslíme, že jsme neporazitelnými pány situace a svůj život svíráme pevně v rukou. České provedení v režii Antonína Procházky svedlo poprvé dohromady na jedno jeviště tři skvělé komiky – Ivu Janžurovou, Janu Paulovou a Pavla Zedníčka. Komedie "Sbohem, zůstávám!" vás pobaví od 19 hodin 30 minut v Karlovarském městském divadle.

Postupová přehlídka experimentujícího a studentského divadla "Na Hraně!" bude v 19 hodin slavnostně zahájena v plaském klášteře. Na festival do Plas se sjedou divadelní soubory z Plzeňského i Karlovarského kraje a ode dneška do neděle předvedou své umění v celkem 12 představeních různých žánrů. Hrát se bude v zimním refektáři plaského kláštera a v kině Střela, po celý víkend bude možné divadelní setkání proložit prohlídkou bývalého cisterciáckého kláštera. Podrobný program přehlídky "Na Hraně!" je k dispozici na internetových stránkách Kláštera Plasy nebo pořádajícího občanského sdružení Johan.

Interaktivní kousavá hra Divadla JakoHost "Rozpaky zubaře Svatopluka Nováka" vás dnes naposledy čeká v Divadle Dialog v Plzni. Vše, co jste nechtěli vědět o svém zubaři, se tam dozvíte ve 20 hodin.

Violoncellista Tomáš Strašil vystoupí na dnešním abonentním koncertu řady A Karlovarského symfonického orchestru pod taktovkou Gudniho Emilssona, současného šéfdirigenta Thajského symfonického orchestru. Zazní "Obraz v ruce Einsteinově" současného skladatele Jamese J. Ogburna, "Koncert pro violoncello a orchestr" Edwarda Elgara a "Taras Bulba" Leoše Janáčka – dnes od 19 hodin 30 minut v Lázních III v Karlových Varech.

Jazzový koncert "Krajiny světa" pro své abonenty jako bonus nachystal Západočeský symfonický orchestr Mariánské Lázně. V podání orchestru a jazzové kapely The World Landscapes uslyší světové evergreeny, jazz, swing a latin jazz – dnes od 19 hodin 30 minut v mariánskolázeňském Společenském domě Casino.

Vernisáž výstavy obrazů Báry Jandové a Daniela Ďuriše se uskuteční v 18 hodin v Městské knihovně v Nýrsku. Výstava potrvá do 10. května, navštívit ji můžete vždy během otevírací doby knihovny.

"Léto na kole" z pera nadějné britské dramatičky Penelope Skinnerové dnes dopoledne nabízí Západočeské divadlo Cheb. Současná komedie mravů líčí životní styl dnešních třicátníků, změny v pojetí úloh muže a ženy i to, co v jejich vztahu naopak zůstává neměnné. Inscenace je vhodná pro diváky starší 15 let, v chebském divadle začne v 10 hodin.

"Perníkovou chaloupku" Vítka Peřiny má dopoledne v 9 hodin na programu plzeňské Divadlo Alfa. Pohádka je podána iluzivně marionetami tak, jak si ji pamatuje starý pecař, který ji vypráví mladému pecaři. Navíc tihle dva jsou zároveň zapálenými venkovskými muzikanty a tak si děti během představení zopakují i pár nejznámějších lidových písniček, které je naučila maminka. Představení je určeno divákům od 4 let.

Kolem pěti set nejrůznějších trofejí ulovených na Rokycansku za rok 2012 bude k vidění na tradiční výstavě zdejšího Okresního mysliveckého spolku v areálu Středního odborného učiliště lesnického a zemědělského v Rokycanech. Koná se ode dneška do neděle 14. dubna, v prvních dvou dnech od 9 do 17, v poslední den pak od 9 do 11 hodin. V rámci této akce proběhne zítra, v sobotu 13. dubna, od 9 hodin také jarní svod loveckých psů, přičemž zahrají trubači "Přátelé z Rokycan". Kromě myslivců se na výstavě budou prezentovat i rokycanští ochránci přírody.

Spustit audio

Více z pořadu