Pondělní kulturní echo

29. duben 2013

Aktuální přehled kulturních a společenských tipů z Plzeňského a Karlovarského kraje.

„Plzeňský varhanní festival" také letos připravila obecně prospěšná společnost Ars Christiana. Posluchači se mohou těšit na varhanní koncerty, přednášku i výstavu o varhanách. 6. ročník festivalu otevře dnes večer v katedrále svatého Bartoloměje v Plzni známá Toccata a fuga d-moll Johanna Sebatiana Bacha v podání jednoho z našich nejúspěšnějších varhaníků - Aleše Bárty. Dále zazní například Sonáta f-moll Felixe Mendelssohna-Bartholdyho a Preludium a fuga g-moll od Johannese Brahmse. Do plzeňské katedrály jste zváni na 19. hodinu.

Balet „Labutí jezero" Petra Iljiče Čajkovského vás okouzlí v Karlových Varech. Labutí jezero patří k nejslavnějším a nejznámějším klasickým baletním titulům a je na repertoáru všech světových scén. V Karlových Varech s ním hostuje Severočeské divadlo, v roli Odetty a Prince se představí Margarita Pleškova a Vladimír Gončarov - v 19 hodin 30 minut v Karlovarském městském divadle.

„Hamleteen“ - černou hudební groteskou o dospívání oslovuje své diváky starší 14 let Divadlo Alfa v Plzni. Autor Tomáš Jarkovský vycházel z jednoho z pilířů světové dramatiky - Hamleta, nejslavnější tragédie Williama Shakespeara. Inscenace Hamleteen se zaměřuje na privátní rozměr klasického příběhu. Na pozadí vyhrocených událostí sleduje, jak se teenager Hamlet vyrovnává s okolním světem, jehož temné stránky začíná právě rozeznávat. Divadlo Alfa ji uvádí dnes večer od 19 hodin.

Projekci snímku „Obchod pro sebevrahy" naplánoval na dnešek Filmový klub Sokolov. Známý francouzský režisér Patrice Leconte převedl do animované podoby mezinárodně úspěšnou literární předlohu spisovatele Jeana Teulého. Představte si smutné, šedé, depresivně vyhlížející město, ve kterém je jediným barevným, zářícím a optimistickým bodem krámek s potřebami pro sebevrahy. Není to bizarní? Určitě ano a navíc velice vtipné - přesvědčit se o tom můžete od 19 hodin v sokolovském kině Alfa.

Americký film „Prokletý ostrov /Skryté identity Martina Scorseseho/" dnes promítá Dominik centrum v kině Beseda v Plzni. Píše se rok 1954 a Amerika se dosud nevzpamatovala z následků Druhé světové války a navíc přežívá v permanentní paranoii domnělého i skutečného komunistického ohrožení. Dvojici detektivů zavede pátrání po vražedkyni na prokletý ostrov. Válečná traumata začínají vyplouvat na povrch... Dnes v 19 hodin v plzeňském kině Beseda.

Tradiční setkání „Na kus řeči s…" pořádá dnes plzeňské Regionální dobrovolnické centrum Totem. Od 16 hodin tam můžete o životní cestě lékařky a političky besedovat s docentkou Miladou Emmerovou. Pořad bude moderovat Jaroslav Kopejko, vstupné je dobrovolné.

Výstava starých pohlednic ze sbírky Jany Dvorské je ještě dnes a zítra k vidění v galerii Městské knihovny v Klatovech. Expozici tvoří žánrové tlačené pohlednice - převážně různá přání z období Rakousko-Uherska kolem roku 1900 a první republiky.

Spustit audio

Více z pořadu