Pondělní kulturní echo

20. květen 2013

Aktuální přehled kulturních a společenských tipů z Plzeňského a Karlovarského kraje.

Výstava "Zapálení 2002 až 2012" bude v 17 hodin zahájena v Centru architektury v kontejneru číslo 17 na Chodském náměstí v Plzni. Potrvá do 7. června, přístupná bude ve všedních dnech vždy od 13 do 18 hodin a zájemcům přiblíží dějiny krajského města za posledních 10 let z pohledu Zapálených. Na stejném místě se dnes od 18 hodin uskuteční přednáška architekta Petra Domanického na téma „Urbanistický vývoj Plzně v posledním století". Akce se konají v rámci festivalu "Kontejnery k světu", podrobnější informace najdete na verejnyprostorvplzni.cz.

Ruská klasika, "Tři sestry" Antona Pavloviče Čechova v podání souboru Spodina vás osloví v 19 hodin v Divadle Dialog v Plzni.

Sokolovský filmový klub dnes uvádí severské válečné drama "Kříž cti". Norského režiséra Petera Naesse k jeho natočení inspirovaly události ze 40. let minulého století. Po vzájemném sestřelení britského a německého letadla se členové jednotlivých posádek sejdou uprostřed zasněžené norské vysočiny v osamocené lovecké chatě. Vyhrocené situace odhalující pravý charakter postav místy odlehčuje specifický severský humor. Zváni jste na 19. hodinu do Kina Alfa v Sokolově.

Do kina dnes a zítra láká také Městské kulturní středisko v Plané. Promítá film novozélandského režiséra Petera Jacksona "Hobit: Neočekávaná cesta". Jak dopadne výprava hlavního hrdiny Bilbo Pytlíka, jejímž cílem je znovu si nárokovat ztracené trpasličí království? To zjistíte v Plánském biografu od 17 hodin.

Jubilejní 200. interdisciplinární seminář dnes pořádají Mezioborové aktivity vysokoškolského ústavu Nové technologie - výzkumné centrum Západočeské univerzity v Plzni. Vystoupí na něm kybernetik a šéfredaktor časopisu Vesmír Ivan M. Havel. Promluví na téma "Mezi vědou a nevědou" - od 17 hodin v budově Fakulty strojní v univerzitním areálu Plzeň-Bory.

"Jak vytvořit svět bezpečný pro děti?" - to je název další přednášky z cyklu "Prevence pro zdraví" tentokrát se zaměřením na úrazy dětí, speciálně popáleniny. V Měšťanské besedě v Plzni s vámi budou na toto téma od 18 hodin diskutovat odborníci z řad lékařů a hasičů.

Výstava fotografií Alfonze Muchy je k vidění na zámku Zbiroh. Snímky zachycují kromě Muchovy rodiny také některé zbirožské občany, malíř je nafotil během svého pobytu na zámku v letech 1910 až 1928. Část z nich údajně posloužila jako předloha pro některé obrazy Slovanské epopeje. Výstava se nachází v malé galerii zámeckého šenku, otevřena je denně od 10 do 17 hodin, pokud prostory nejsou pronajaty pro soukromou akci - proto je lépe si návštěvu předem telefonicky domluvit.

Spustit audio

Více z pořadu