Pondělní kulturní echo

1. červenec 2013

Aktuální přehled kulturních a společenských tipů z Plzeňského a Karlovarského kraje.

"Mezinárodní filmový festival" si už zcela podmanil Karlovy Vary. Mezi největší zajímavosti dnešního dne patří show hudebního skladatele a specialisty na hudbu k němým filmům Neila Branda "Tichý pianista promlouvá", která je naplánována od 15 hodin 30 minut v sále A hotelu Thermal. Součástí doprovodného programu filmového festivalu je také mobilní studio Českého rozhlasu ve Dvořákových sadech. Otevřeno má denně od 11 hodin, můžete tam potkat spoustu zajímavých hostů, poznat práci moderátorů anebo se třeba vyfotit prostřednictvím samoobslužného fotopřístroje.

Premiéra Dumasových "Tří mušketýrů" včera zahájila "Divadelní léto pod plzeňským nebem". Festival kromě večerního představení od 20 hodin 30 minut vždy v den jeho konání nabízí také odpolední program určený především pro rodiny s dětmi a mladé lidi. Dnes v 18 hodin můžete do Muzea loutek v Plzni zajít na interaktivní představení OK OK, na scéně na náměstí Republiky mu budou od 15 do 17 hodin předcházet ukázky historického šermu, zbraní, střelby a pořadových cvičení.

OKiii band kvintet Rokycany dnes vystoupí v Mariánských Lázních na 13. ročníku mezinárodního hudebního festivalu "Jazzové lázně". Kapelu složenou ze špičkových jazzmenů vede trombonista Jiří Vimr. Svými osobitými úpravami standardů a swingových melodií vás pohladí po duši od 15 hodin na mariánskolázeňské kolonádě. Vstup je zdarma. Festival "Jazzové lázně" v Mariánských Lázních potrvá do soboty 6. července.

Benefiční koncert ve prospěch Dětského domova v Trnové se dnes uskuteční v Měšťanské besedě v Plzni. Už potřetí ho pořádá Petr Beneš se svou kapelou Jeepers Creepers, hostem letošního ročníku bude zpěvačka Petra Brabencová. Zazní písně Armstronga, Ellingtona a dalších ikon jazzové scény, které okoření šansony Raye Charlesse. Vstupné je dobrovolné. Na koncert nazvaný "Jazz & Swing Night pro dětský úsměv III" zamiřte do zahrady plzeňské Měšťanské besedy na 19. hodinu 30. minutu.

"Cestou k Baldovu, symbolu husitství" - to je téma sochařského sympózia "Tusta Sculpta", které dnes začíná v Domažlicích. Sochaře při práci můžete pozorovat v zahradě domažlického augustiniánského kláštera do soboty 6. července.

"Evropa kontra Aljaška" pojmenovali výstavu svých fotografií Ludvík Erdmann a Jan Šimonek, členové fotoklubu FOS Sokolov. Jejich snímky můžete ode dneška do 11. července obdivovat ve foye sokolovského městského domu kultury.

Putovní výstava "Stavba roku 2012" se dnes přesouvá z Radnic do Mariánské Týnice. Až do konce července bude k vidění v Muzeu a galerii severního Plzeňska. Můžete se tam blíže seznámit se všemi 33 stavbami přihlášenými do veřejné soutěže "Stavba roku Plzeňského kraje".

Na komentované prohlídky Sušice zdarma dnes láká sušické Městské informační centrum. Dopoledne se můžete s průvodcem vydat na procházku centrem města se zastávkami u významných stavebních památek a návštěvou mechanického betlému, odpoledne na putování po sakrálních stavbách v Sušici. Sraz je před sušickou radnicí v 10 a ve 14 hodin.

Po celý tento týden, až do neděle 7. července, budete vítáni v Muzeu lehkého opevnění z roku 1937 - Annín. Prohlídku objektu doplňují ukázky zbraní a odborný výklad o historii i současnosti opevnění. Otevírací doba je od 10 do 18, v neděli pak od 10 do 16 hodin.

Spustit audio

Více z pořadu