Pondělní kulturní echo

16. září 2013

Aktuální přehled kulturních a společenských tipů z Plzeňského a Karlovarského kraje.

U příležitosti 50. výročí Stálé divadelní scény v Klatovech se dnes koná slavnostní představení Mozartovy komické opery "Únos ze serailu". Účinkuje sbor a orchestr opery Jihočeského divadla České Budějovice - od 19 hodin v klatovském divadle.

Komorní soubor Ensemble Fiorello dnes vystoupí v rámci "Haydnových hudebních slavností". Koncert se uskuteční od 18 hodin v kostele svatého Víta v Dobřanech. Soubor se zabývá interpretací staré hudby na dobové nástroje nebo jejich kopie. Na programu jsou například Telemann, Händel nebo Plánický.

Divadelní hru Noela Cowarda "Líbánky aneb Láska ať jde k čertu" dnes do Karlových Varů přiváží pražské Divadlo Palace. Bývalí manželé Elyot a Amanda se po letech setkávají v drahém francouzském hotelu, kam oba přijeli strávit líbánky se svými novými partnery. Ani ve snu by je nenapadlo, že se do sebe znovu zamilují. V komedii pod režijním vedením Petra Hrušky exceluje zejména vynikající Jiří Langmajer - dnes od 19:30 v Karlovarském městském divadle.

"Zadáno múzám" - to je název výstavy, jejíž vernisáž v 17 hodin proběhne v M-klubu knihovny v Plzni-Skvrňanech. Expozici tvoří fotografie Marka Velebného a perokresby Václava Englera na téma žena inspirující a inspirovaná, doplněné lyrickými texty obou autorů. Výstava potrvá do 31. října.

Filmový klub Sokolov na dnešek nachystal sci-fi snímek "Futurologický kongres", který natočil izraelský režisér Ari Folman. Originálním způsobem v něm kombinuje herecké výkony s animovanými pasážemi. Projekce v kině Alfa v Sokolově začne v 19 hodin.

"Pěna dní" - film francouzského režiséra Michela Gondryho s Andrey Tatou v hlavní roli dnes uvádí Plánský biograf. Snímek o pomíjivosti lidského štěstí natočený podle kultovní předlohy Borise Viana letos zahájil karlovarský filmový festival. V kině v Plané ho můžete zhlédnout od 20 hodin.

"Mládeži nepřístupno" - novou hustou komedii plnou těch největších hollywoodských hvězd jako jsou Kate Winslet, Hugh Jackman, Richard Gere nebo Uma Thurman dnes uvidíte v rámci "Filmových nocí" v amfiteátru v Plzni na Lochotíně. Podepsáni jsou pod ní tvůrci snímků "Něco na té Mary je" a "Blbý a blbější". Promítá se od 20 hodin.

Spustit audio

Více z pořadu