Poslední živé vystoupení Beatles

Zítra to bude 51 let, co nejpopulárnější skupina světa vylezla na střechu budovy v centru Londýna a dopřála náhodným divákům své úplně poslední živé vystoupení. Víckrát si už Beatles na veřejnosti nezazpívali. Jak to všechno proběhlo nám za řekne Zdeněk Raboch.

V roce 1969 byl Paul McCartney asi jediný člen legendárních The Beatles, který měl zájem odehrát živý koncert. Postrádal reakce publika a tvrdil, že takovýto druh hraní je zdroj tvůrčí energie. Byl proto nespravedlivě osočován a pokládán za tvrdohlavce, který nutí ostatní do něčeho, co jim není ani trochu po chuti.

Za poslední koncert nejslavnější kapely všech dob je považován ten, který se uskutečnil v San Franciscu 29. srpna 1966. Nemělo význam dál koncertovat, neboť fanouškové skupiny ječeli tak, že z pódia nebylo stejně nic slyšet. Ale akci, která by mohla jako živé vystoupení vypadat se McCartneymu povedlo prosadit na konci ledna v r. 1969.

Beatles nakonec zahráli na střeše budovy londýnské centrály společnosti Apple Corporation v ulici Savile Row. Začali skladbou Get Back. Kolemjdoucí a pracovníci firem z okolí mohli z oken sledovat legendární vystoupení, které vešlo do dějin, a v podstatě uzavíralo jednu éru moderní hudby.

autor: Zdeněk Raboch | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio