Poštolky hnízdí místo ve skalách v plzeňských ulicích.

11. duben 2005

Poštolka obecná je klasickou ukázkou volně žijících živočichů, kteří se přizpůsobují změnám v krajině a změnám v životním prostředí. Hlasitý křik poštolek se v těchto dnech ozývá plzeňskými ulicemi. Až sto párů tohoto nejmenšího sokolovitého dravce, který se živí drobnými hlodavci zejména hraboši, hnízdí v současné době v Plzni. Zatímco původně poštolky hnízdily na skalních stěnách, v posledních desetiletích se často stahují do měst, a to pochopitelně přidělává práci ornitologům. Podle Karla Makoně ze záchranné stanice ptactva, patří městské poštolky k jedněm z nejčastějších ptačích pacientů.

Namísto skal si poštolky ve městech vybírají k hnízdění dutiny a výklenky na stavbách, využijí ale i například opuštěné stračí hnízdo. Přestože se živí drobnými hlodavci a ne například holuby, jak se mnozí lidé domnívají, dokážou najít i ve městě dost potravy. Ročně přes třicet mláďat sice předčasně opustí hnízdo, ale podle ornitologa Karla Makoně se velmi dobře dochovají, dorostou, naučí se lovit, následně jsou poštolky okroužkovány a vypuštěny zpět.

Logo

V roce 2003 okroužkovali pracovníci stanice mládě poštolky, které vypadlo z hnízda na rušné třídě. Mládě odchovali a vypustili do přírody. Zpětně jim pak přišlo hlášení, že pták byl zřejmě zastřelen a kroužek nalezen až v Maroku, přes 2500 kilometrů od Plzně.

Plzeňské poštolky loví v okrajových částech města, lidé je ale také mohli pozorovat když lovily myši ve velkých květnících u hlavního vlakového nádraží v centru města. Jedna poštolka nakoukla i do neobydleného restaurovaného bytu ve Smrkové ulici. Pták, podle Karla Makoně, hledal vhodné hnízdiště a přilákala ho nezajištěná větrací díra do spíže.

autor: lvá
Spustit audio