Postřelený manžel a zastřelený syn. Okamžiky hrůzy v hájovně Na Dědku

26. květen 2021

Lokalita zvaná Na Dědku nedaleko Rožmitálu pod Třemšínem byla v minulosti svědkem hrůzných okamžiků. Během druhé světové války zde bylo sídlo partyzánského odboje, jehož členům nebyl osud zrovna nakloněn.

„Název místa vznikl na základě pověsti o tom, že kdysi tady bydlel dědeček, který pomohl jednomu mládenci získat jeho milovanou dívku,“ osvětlil původ názvu průvodce Podbrdského muzea Tomáš Brettl. Dnes v oblasti zvané Na Dědku najdeme jen několik jam v zemi, ale ještě v roce 2019 v těchto místech stávala hájovna. „4. července 2019 došlo k požáru tak fatálnímu, že celá hájovna musela být srovnána se zemí,“ řekl průvodce muzea.

První zmínky o zástavbě na tomto území pochází z počátku 18. století. Později zde byla výletní restaurace, a to ve 30. letech 20. století. Během druhé světové války lokalita získává na významu díky tomu, že se stala jedním z míst zdejšího protinacistického odboje. Právě v hájovně Na Dědku sídlil hajný František Königsmark, který se tak, jako mnozí další hajní v Brdech, zapojil do odbojové činnosti. „Je logické, že se do odbojové činnosti zapojovali, protože byli jedněmi z prvních, kteří nacházeli ruské zajatce v brdských lesích a stáli tak před otázkou a výzvou jak jim pomoci,“ uvedl Tomáš Brettl.

Roku 1942 se v okolí Třemšína vytvořil partyzánský oddíl a právě zde, v hájovně Na Dědku, se jeho členové scházeli. František Königsmark pro partyzány sháněl jídlo a ošacení a společně s dalšími stavěl bunkry v okolí. „Nevíme přesně, kdo Františka Königsmarka prozradil, nicméně 26. října roku 1944 nad ránem byla hájovna obklíčena klatovským gestapem a Königsmark spolu se svým synem volili raději dobrovolnou smrt, než aby skončili v rukou gestapa, protože moc dobře věděli, co by je čekalo. Nešťastnou náhodou se hajný pouze těžce postřelil. Marie Königsmarková byla až do odpoledních hodin nucena být se svým těžce postřeleným manželem a zastřeleným synem uzavřena v hájovně, kde byla střežena českým četníkem,“ popsal Brettl hrůzné okamžiky.

Nešťastnou náhodou přišel do hájovny zrovna v té chvíli na plánovanou schůzi partyzánského oddílu příbuzný této rodiny Josef Königsmark. Byl tak společně s dalšími lesními dělníky zatčen, a když byla následně zjištěna příbuznost s hajným, putoval Josef K. do koncentračního tábora, kde na následky krutého vyslýchání zemřel. „Marie Königsmarková válku přežila a vrátila se z tábora v Terezíně. František Königsmark byl v odpoledních hodinách toho dne, kdy byl postřelen, převezen do příbramské nemocnice, kde nad ránem zemřel,“ završil smutné povídání průvodce Podbrdského muzea.

Lokalita Na Dědku dnes na to, co má za sebou, působí pozitivním dojmem. „Stala se tábořištěm rožmitálských skautů, kteří místo získali v 90. letech 20. století a vybudovali si zde jedinečné centrum pro práci s dětmi a mládeží,“ dodal průvodce Tomáš Brettl, který je zároveň jedním z těchto skautů.

Vzdálenost od Plzně: cca 50 km

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio