Potřeba odlehčovacích služeb roste, kraj podporu navýšit nemůže

15. červen 2022 20:19, aktualizováno

Terénním odlehčovacím službám v Plzeňském kraji hrozí, že budou pro nové klienty nedostupné. Hejtmanství totiž musí šetřit, a tak mají prioritu stávající projekty a zařízení.

Dali byste své nemocné rodiče do ústavu nebo si je raději nechali doma? Odpověď na tuto otázku nemusí být vůbec snadná. Každý z nás může mít nejrůznější důvody. Jednou z možností je domluvit si terénní odlehčovací službu. Pečovatelka pak rodinu nebo partnera na určitou dobu zastoupí. Přesně takovou službu nabízí i plzeňské nezisková organizace Domov. Službu využívá také paní Renata, které služba pomáhá s péčí o 87letou maminku paní Cábovou. „Maminka potřebuje péči ve dne i v noci, nechci ji nechávat vůbec samotnou, proto potřebuji tuto službu. Chodím do práce a musím se věnovat také rodině,“ popsala.

„Klienti potřebují hlavně společnost a také pomoc s běžnými úkony, ale snažím se, aby toho hodně zvládali sami,“ vysvětlila pečovatelka Stanislava Haidlerová. Za paní Cábovou chodí třikrát v týdnu a stará se také o další klienty. Nezisková organizace Domov se v současné době stará o dvanáct dospělých klientů a jednu malou holčičku. Na provoz sháněla peníze z různých zdrojů, některé úvazky už jsou dokonce součástí krajské sítě poskytování odlehčovacích služeb.

I rodiny s malými dětmi

Podle ředitelky organizace Jany Červánkové je o služby čím dál větší: „Navazujeme spolupráci s ranými péčemi, je velký počet rodin, kde je potřeba pečovat o malé děti, a není nikdo, kdo by jim pomohl.“ V případě podpory by mohl Domov pomoci dalším dvaceti klientům. Počet zaměstnanců by potřebovala organizace z šesti lidí zdvojnásobit. Jenže plzeňské hejtmanství má aktuálně v sociální oblasti jiné priority. Vše souvisí podle náměstka pro sociální oblast Martina Záhoře s nedostatkem peněz. „Cena energií a inflace mají negativní dopad na financování těchto služeb, musíme podpořit všechny stávající poskytovatele,“ řekl.

autoři: Jan Markup , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio