Používejte sociální sítě s rozumem

12. prosinec 2019

Na sociálních sítích strávíme podle průzkumů v průměru více než dvě hodiny denně. Pomáhají nám udržovat kontakty, ale mají i svá úskalí. Jak se chovat na internetu bezpečně?

Většina z nás už sociálním médiím takříkajíc propadla, u střední generace vede Facebook, zatímco mladí preferují Instagram. Používat bychom ale měli všechny tyto sociální sítě s rozumem a bránit své soukromí. Jak na to, vysvětlil doc. Ludvík Eger z katedry marketingu, obchodu a služeb Ekonomické fakulty Západočeské univerzity v Plzni.

Sociální média mají podporovat komunikaci a interakci mezi lidmi. Na rozdíl od médií, jakými je rozhlas nebo televize, ale obsah vytvářejí sami uživatelé. Sociální média se v tomto hodně odlišují, umožňuje to nová technologie. „To způsobila takzvaná technologie web 2.0., u webu 1.0, to si ti starší pamatují, když jste se podívali na internet, tak jste si to mohli jen prohlédnout a nic jsme nemohli vytvořit,“ vysvětlil odborník.

Obsah je král

Podle něj většina mladých lidí používá sociální média jako prostředek pro udržování kontaktů. „My jsme dělali průzkum u studentů vysokých škol, ti používají sociální média, aby si udrželi kontakty s lidmi ze střední školy. Komunikují také se svými budoucími zaměstnavateli na síti Linked in,“ uvedl.

„Bil Gates už v roce 1996 řekl, že obsah je král,“ uvedl Eger, podle nějž je obsah tvořený uživateli základem sociálních sítí. Lidé ho mohou nejen tvořit, ale také sdílet a hodnotit. Často tak hledáme na síti reference při výběru zboží nebo služeb.

Přes 80 % Čechů používá internet

Podle výzkumů strávíme na sociálních médiích asi 140 minut denně, tedy více, než dvě hodiny. Toto číslo zní celkem děsivě, ale pravdou je, že ve sledovaném vzorku jsou mladí lidé, kteří jsou takzvaně online celý den, ale i lidé, kteří sociální sítě nevyužívají vůbec. Podle Ludvíka Egera v naší republice používá internet přes 80 % populace a přes 70 % lidí navštěvuje sociální média. „Někteří jsou tvůrci obsahu, někteří lidé jsou hodnotitelé, ale hodně je i pasivních čtenářů,“ zhodnotil.

„Často sledujeme profily politiků nebo blogy různých odborníků. Pro mladé jsou určující rady youtuberů. Zatímco střední generace preferuje Facebook, mladší mají raději Instagram, který byl prvotně zamýšlen pro sdílení fotografií, ale dnes jsou tam i videa a krátké příběhy. Obě sítě mají ale stejného vlastníka,“ upozornil.

Pozor na to, co o sobě prozradím

„Facebook sice můžeme zdarma využívat, ale měli bychom si být vědomi, že tato společnost poskytuje informace firmám, které je pak zpracují pro cílenou reklamu. Na sítích o sobě hodně prozradíme,“ zdůraznil Eger. Právě Facebook cílí v reklamě na skupinu uživatelů, kteří už jsou výdělečně činní.

Zejména u mladších uživatelů hrozí závislost na sociálních sítích, neboli netolismus. Tito lidé neustále nutkavě sledují, zda jim někdo „lajkoval“ fotky a příspěvky a nelibě prožívají, když nejsou na síti středem zájmu. Častou chybou uživatelů je sdílení informací o tom, kde se právě pohybují, zda odjedou na dovolenou a nechají prázdný byt.

Facebook správně nesmí používat děti pod 13 let, ale mnozí z nich dokáží tento zákaz obejít. Rodičům dětí, které s používáním sociálních sítí začaly, by odborník poradil navštívit portál E-Bezpečí, kde naleznou řadu užitečných informací o bezpečném chování na internetu a mohou zde vznést i dotazy.

autoři: Veronika Albrechtová , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio