Povidlové taštičky
Když byly u nás doma k obědu povidlové taštičky, vždycky jsem se na ně těšila. Dělávali jsme je jednak z nudlového těsta, ale také z těsta bramborového. Těžko říct, které jsme měli raději.
Vzpomínám si, že jsem měla na nich velmi ráda osmaženou strouhanku. Tato „neřest“ mi zůstala do dneška. Dobrá domácí švestková povidla, dobře ochucená skořicí a citrónovou kůrou a šťávou, ovoněná trochou rumu. K tomu jemné nudlové těsto a voňavá osmažená strouhanka.
Možná proto tak dobře povidlové taštičky chutnají, vždyť je v nich to nejvzácnější koření- vzpomínka na dětství a mládí. Dobrou chuť!
Suroviny na taštičky:
300 g hrubé mouky
2 vejce
1 bílek na potření
200–300 g švestkových povidel
Suroviny na posypání:
máslo
strouhanka
moučkový cukr
Postup:
Z mouky a vajec připravíme těsto, které necháme asi 20 minut odpočinout.
Potom ho na pomoučeném vále tence vyválíme a nakrájíme na čtverečky
cca 7 x 7 cm.
Do středu každého dáme trochu povidel, okraje potřeme bílkem, čtverečky přehneme v půli a okraje k sobě silně přitiskneme.
Vaříme je cca 6–7 minut v mírně osolené vodě.
Uvařené vyjmeme a necháme okapat.
Podáváme je posypané na másle osmaženou strouhankou a moučkovým cukrem.
Celková doba přípravy tohoto receptu vám potrvá 1 hodinu.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.