Povinné testy platí i pro veřejnou správu. Na plzeňském magistrátu si najali firmu

11. březen 2021 17:40, aktualizováno

Ministerstvo zdravotnictví nařídilo povinné antigenní testování na nemoc covid-19 i ve veřejných institucích s více než padesáti zaměstnanci. Testování se tedy musí podrobit například zaměstnanci úřadů práce nebo plzeňského magistrátu.

V sadě dvaceti samotestů, se nachází odběrové štětičky, roztoky a vyhodnocovací destičky. Zaměstnanci plzeňského magistrátu dostanou instrukce o tom, jak se s testy zachází. Na základě výsledků těchto antigenních testů budou zaměstnanci zasláni na PCR testy, pokud by test vyšel pozitivní, v opačném případě budou připuštěni k pracovní pozici a do zaměstnání.

Plzeňský magistrát má dohromady 630 zaměstnanců a 350 z nich dochází pravidelně každý den na pracoviště. „Magistrát v tuto chvíli pořídil 2 500 samotestů,“ sdělil vedoucí Odboru správních činností plzeňského magistrátu Roman Matoušek.

Na plzeňském magistrátu bude testovat hlavně specializovaná firma

Hlavní strategií magistrátu je testování specializovanou firmou přímo v magistrátních budovách. Testování se musí důkladně naplánovat. „Chtěli bychom testovat lidi hned po příchodu do práce. Připravujeme rozvrh, ve kterých objektech a v jakých dnech by měli poskytovatelé zdravotní péče testování našich zaměstnanců provádět,“ oznámil ředitel Úřadu správních agend Petr Triner.

S antigenním testováním se začne i na dalších místech v regionu. V Plzni, Domažlicích, Klatovech a Tachově zajistí testování akreditovaná firma. Na menších pracovištích v Rokycanech, Blovicích a Přešticích obdrží zaměstnanci samotestovací sady.

V Dobřanech na jižním Plzeňsku se zaměstnanci městského úřadu otestovali už v pondělí, kdy v obci začalo fungovat nové odběrové místo. „Odběrové místo nám vyhradilo čas v pondělí vždy od 8 do 9 hodin. Dvacet sedm lidí prošlo testováním a všichni jsou negativní,“ sdělil nezávislý starosta Dobřan Martin Sobotka.

V Nepomuku stále ještě nejvhodnější testovací strategii hledají. Město by mělo mít zásobu samotestů na tři týdny, zároveň jedná se společností, která by testování v Nepomuku zajistila. Ve hře je ale také možnost sestavení vlastního testovacího týmu. O způsobu testování zaměstnanců úřadu by se mělo rozhodnout v nejbližších dnech.

autoři: Jan Markup , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio