Praktičtí lékaři obvolávají pacienty kvůli vakcinaci. Některé informace ale stále nemají

25. únor 2021 19:00, aktualizováno

Od 1. března by se měli praktičtí lékaři zapojit do očkování proti koronaviru. Nyní řeší desítky telefonátů denně. Zatím lékařům ale stále chybí některé informace i přístup do registračního systému.

Ministerstvo zdravotnictví chce praktickým lékařům umožnit očkování svých pacientů. K tomu by mělo tento týden vydat informace a metodický pokyn. V těchto dnech lékaři obvolávají své pacienty starší 70 a 80 let a zjišťují potřebné informace. Lidé lékařům volají už od ledna, kdy se začalo o tématu očkování více mluvit. Pacienty nejčastěji zajímá, v jakém termínu budou očkovaní a zda u svého praktického lékaře či jinde.

„Zatím sbíráme informace, kterých je nedostatek. Je to všechno narychlo, na poslední chvíli a trochu zmatečné,“ oznámila praktická lékařka a předsedkyně plzeňské pobočky Sdružení praktických lékařů Eva Baxová. Přístup do Informačního systému infekčních nemocí bude lékařům zprovozněn až od 1. března. Poté budou moci lékaři registrovat zájemce z řad 70+ a 80+, kteří by se chtěli očkovat v ordinaci svého praktika.

Zatím se čeká na potřebné informace od ministerstva zdravotnictví

Lékaři zatím systém neviděli. Neví, kolik vakcín obdrží. Známé je jen to, že se bude očkovat vakcínou AstraZeneca. Pacienti se zájmem o vakcinaci již mohou kontaktovat svého praktického lékaře. „Chtěla bych požádat veřejnost, aby pacienti, kteří se budou chtít očkovat u praktika, se neregistrovali do centrálního registračního systému, ale aby se ozvali svým praktickým lékařům, kteří rezervaci provedou sami,“ připomněla Eva Baxová.

S možností, že by s očkováním mohla praktická lékařka Eva Baxová začít již 1. března, nepočítá. „Počítám s tím, že vakcíny dostaneme až v druhé půlce března nebo až v dubnu. Ale z tohoto kritického stavu nás může vyvézt jedině očkování,“ uzavřela Eva Baxová.

autoři: Martina Klímová , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio