Pražské uličky, příroda i vesnická zákoutí. To jsou náměty pražského malíře, jezdícího na Tachovsko na chalupu

Černošínské muzeum zahájilo novou výstavu pod názvem Soused z Třebele. Obrazy malované různou technikou zapůjčil na výstavu pan Karel Šimůnek.

Karel Šimůnek má sice bydliště v Praze, ale většinu roku pobývá na chalupě v obci Třebel na Tachovsku. Tam si užívá klidu a samozřejmě na chalupě také rád tvoří. Autor obrazů se narodil v roce 1949 v rodině hospodáře v Českém Brodě, takže jeho dětství se odehrávalo hlavně okolo stavení a na dvorku. Dodnes na to s nostalgií vzpomíná.

Karel Šimůnek už jako malý stále sledoval svou maminku, která byla velmi nadanou malířkou, nádherně kreslila tužkou, uhlem i olejem. Dokázal ji dlouhé hodiny sledovat při práci a samozřejmě se ji snažil napodobit. Na základní i střední škole ještě maloval poměrně často, když ale pak přišly na řadu starosti dospělých a péče o vlastní rodinu, koníček musel ustoupit. A tak veškerý čas pohltil chlapecké sny o malování. Až k padesátinám dostal pan Šimůnek soupravu francouzských vodových barev, a to byl zřejmě ten zlom, kdy následoval nákup papírů, pláten a dalších barev a autor se opět úplně ponořil do malování. Zkoušel různé techniky, vodové barvy, olejové i temperové.

Dvě lásky Praha a příroda

Obrazy by mohly někomu připadat protichůdné, na jedné straně známé pražské uličky a pohledy, na druhé pak lesy, potoky a staré chaloupky. Jsou to prostě místa, srdci malíře blízká. Některé obrazy si i vyfotografoval a udělal ze snímků krásné nástěnné kalendáře.

Výstavu můžete v černošínském muzeu vidět až do 24. června, poté začne prázdninová výstava na téma historická svatba, jinak je samozřejmě k vidění i stálá expozice.

Spustit audio