Představujeme Boženu Lábkovou, plzeňskou obchodnici a milovnici lidového umění

6. prosinec 2021

Od narození Boženy Lábkové letos uplynulo 130 let. Narodila se 22. června 1891 v Plzni. Její rodiče František a Kateřina Lábkovi přivedli na svět celkem sedm dětí, dospělosti se ale dožily pouze čtyři. Nejstarším byl Ladislav Lábek, pozdější zakladatel Národopisného muzea Plzeňska. Do povědomí Plzeňáků se svého času zapsala ale i Božena Lábková.

Božena Lábková společně se sestrou Marií nedosáhly vysokého formálního vzdělání, své značné znalosti ovšem získaly samostudiem. Od dětství pomáhaly v otcově obchodě a od roku 1909 provozovaly s bratrem Ladislavem papírnictví a obchod se starožitnostmi. Právě Ladislav Lábek měl na obě sestry velký vliv – nejen co se obchodu týká, ale také v oblasti zájmu o národopisné bádání.

Rodina Lábkova je úzce spojená také s myšlenkou zrození plzeňského Svérázu. Svérázové hnutí v 2. polovině 19. století oživovalo lidové umění a využívalo jeho stylizaci v oděvnictví, výtvarné tvorbě a také v uměleckoprůmyslových výrobcích. A mezi zákazníky byl o takové zboží zájem. K otevření samostatného obchodu „Svéráz Božena Lábková“ na Ferdinandově (dnešní Klatovské) třídě v Plzni došlo 1. května 1916.

Válku obchod přežil, nástup komunistů ne…

Plzeňský Svéráz Boženy Lábkové se stal prosperujícím obchodem a byl často navštěvován i zákazníky ze vzdálenějšího okolí. O propagaci prodávaného zboží se Lábkovy sestry staraly také tím, že se samy oblékaly do svérázové módy. Sestry se snažily i povzbuzovat k nošení kvalitních krojů a k jejich šití. Byly činné v krojovém odboru Společnosti pro národopis a ochranu památek a Božena Lábková zasedala jednou týdně v krojové poradně. Pod jejich vedením obchod fungoval i v době 2. světové války, konec obchodu přinesl až nástup komunistické moci. V roce 1953 bylo Lábkovým zakázáno podnikat a obchod byl zabaven

Božena Lábková se nikdy neprovdala a celý život tak zasvětila rodinným firmám a vedení obchodu. Se sestrou Marií se angažovaly při otevření Národopisného muzea Plzeňska a v dalších letech s ním také hojně spolupracovaly. V tomto muzeu se také dodnes nachází některé předměty, které původně pocházely právě z plzeňského obchodu Svéráz.

autoři: Michaela Vondráčková , Marie Mušková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio