Překračování žánrů mě baví, říká nepřehlédnutelná postava tuzemských divadelních scén

18. říjen 2022

Operní pěvec, muzikálový herec a zpěvák, tenorista Jan Ježek oslavil 65. narozeniny. Ve své činnosti je stále velice aktivní. Hostuje ve třech divadlech a vede hodiny na konzervatoři v Plzni.

Své působení na dvou konzervatořích nyní omezil jen na jednu. Zůstal v muzikálovém oddělení na plzeňské konzervatoři. Hostuje ve třech divadlech – plzeňském divadle J. K. Tyla, pražském Národním divadle a ve Státní opeře. „Je toho moc, ale k důchodu je to dobré. Bývalo toho mnohem více,“ říká Jan Ježek. Spolupracovat by měl také v libereckém divadle F. X. Šaldy.

S vysněnou rolí do zahraničních divadel

Vyučený činoherec Jan Ježek utekl k hudebnímu divadlu a opeře. Nyní získává především menší charakterní role, ale nikdy se nebrání i větším rolím. Splnil se mu i jeden z velkých snů. Role, která ho několik let provází mnoha zahraničními operami v Berlíně, Londýně, Paříži i Mnichově, je Hauk z Janáčkovy opery Věc Makropulos.

Tenorista Jan Ježek

Už jako student se stal sólistou operetního souboru Divadla J. K. Tyla v Plzni. „Prožil jsem tady nádherných devět let. Když jsem odcházel, tak mi pan tajemník dal do ruky takový lísteček s číslem, kolik jsem tady odehrál představení,“ vzpomíná Jan Ježek. Na lístečku bylo napsáno číslo 1385.

Poté odešel do karlínského divadla a dále do Národního divadla. Stal se sólistou státní opery. V Plzni se na 3,5 sezóny stal uměleckým šéfem operetně-muzikálového souboru. „Pak jsem odešel zpět na volnou nohu. Protože mi ta producentská práce chyběla, tak jsem si splnil svůj sen a otevřel jsem přírodní divadlo v Lokti, které bylo 40 let zavřené,“ vypráví. Zde organizoval Loketské kulturní léto, které zahrnovalo nejen operní představení. V roce 2015 byla činnost tohoto divadla ukončena.

Jan Ježek je držitelem mnoha ocenění. Jedním z nich je Thálie, kterou obdržel za rok 1999 za roli Freda v muzikálu Kiss Me, Kate. Může se pochlubit také tím, že je prvním československým Valjeanem z muzikálu Bídníci. Československá premiéra se u nás hrála před 30 lety.

autoři: Veronika Albrechtová , Iva Štěpánková
Spustit audio