Přesnější diagnostiku bakterií umožňuje laboratorní robot, kterého vyvinuli vědci z Biomedicínského centra v Plzni

20. prosinec 2017

Laboratorní robot z Biomedicínského centra v Plzni slaví úspěchy. V americkém Chicagu získal letos cenu za nejlepší inovaci. Jde o výzkum, který hradila česká firma, což je v našich podmínkách zatím neobvyklé. Robot dokáže přesně a rychle zjistit, jaké bakterie ohrožují pacienta.

„S jednou firmou jsme vyvinuli robota, který umí nabírat bakterie s kultivačních ploten. Tyto kolonie nanáší na terčík z nerezové oceli, který se následně vkládá do hmotnostního spektrometru. To je zařízení, jež přesně zjistí, z jakých částic, proteinů, se daná bakterie skládá. Na základě toho jsme schopni zjistit, o jaký druh se jedná. To co jindy trvalo minimálně 24 hodin, umí hmotnostní spektrometr během 5 až 10 minut,“ popsal manažer Biomedicínského centra v Plzni, Jaroslav Hrabák.

Laboratorní robot pojmenovaný Maldi Colonyst umí vzorky zpracovávat přesněji, než bylo možné doteď, potvrdila doktorandka Kateřina Chudějová, která se na vývoji také podílí. „Robot by měl být náhradou laborantské práce, kdy běžně laborantka bakterii nanáší a měří ručně. Toto je automatizovaná metoda, která má odstranit lidskou chybu.“

Rychlá a přesná diagnostika může zabránit fatálním výsledkům

Robot v laboratořích pomáhá s přesným zpracováním, protože právě rychlá a přesná diagnostika je jedním z důležitých předpokladů úspěšné léčby. „My víme, že u kriticky nemocných pacientů, kteří jsou například v sepsi, rozhoduje prvních několik hodin o tom, jaké má ten pacient šance na přežití. Pokud se toto opozdí, může dojít k velmi špatným až fatálním výsledkům. To znamená, že je velký tlak na diagnostiku, včetně mikrobiologické diagnostiky, aby byla schopná lékařům poskytnout odpovědi, o jakého mikroba se jedná, jakou má citlivost na antibiotika, ve velmi krátkém čase,“ upřesnil Jaroslav Hrabák.

A oceněný robot už se začal taky používat v praxi. „Je několik nemocnic, včetně Fakultní nemocnice v Plzni, kde tohoto robota testujeme v praxi. Doufáme, že se rozšíří dále. My jako Lékařská fakulta v Plzni a Biomedicínské centrum máme podanou žádost o patent a můžeme u robota dodělávat další moduly, které v mikrobiologické laboratoři pomohou dalšímu zpracování vzorků a podobně, „ uzavřel Jaroslav Hrabák.

autoři: mkl , jik
Spustit audio