Příběh životní změny: Ze stavebního úřadu na kozí farmu

6. červenec 2020

Udělat po třiceti letech zaběhnutého života radikální změnu, to chce pořádnou odvahu. Dana Bělová z Dřevce u Kožlan na severním Plzeňsku dlouhé roky pracovala jako vystudovaná stavební inženýrka na úřadu. Dnes je z ní farmářka, která chová kozy a vyrábí sýry. Energická a usměvavá žena je zároveň maminkou čtyř dětí a rodina ji v jejích aktivitách podporuje.

Pracovní den Dany Bělové začíná v půl šesté ráno, kdy se začínají kozy dojit poprvé, a končí po osmnácté hodině po druhém dojení. „Kozy jsou šikovné, chytré, zvědavé a vynalézavé. Mají mimiku,“ popsala Dana Bělová a dodala, že hodně důležité jsou bezpečnostní zámky, protože kozy rády utíkají. Na farmě chovají převážně české bílé kozy, ale i kozy anglonubijské a sánské.

Začala s pěti, dnes jich má sto padesát

„Jsem od malička ‚zvířátkový‘ typ. Měla jsem křečky, sbírala jsem šneky a obtěžovala jsem s tím celou rodinu,“ řekla s úsměvem žena, která se původně jako stavební inženýrka živila správou domů. „Tisíce lidí denně, vyřizování stížností, proč jejich byt není v pořádku. Ono to po třiceti letech člověka unaví. Měla jsem pocit, že bych k tomu ještě měla dělat něco rukama,“ svěřila se. Dana Bělová začala s pěti kozami. Dneska jich žije na farmě Dřevec celkem 150.

Výrobnu sýrů zřídili Bělovi před čtyřmi lety. Zužitkovala se tak hospodářská část domu, kde byly původně prasečí chlívky, slepice a dílničky. Všechny sýry se dělají z pasterovaného mléka. Na Kozí farmě Dřevec se vyrábějí čerstvé - nezrající sýry, až po mnoho dní zrající, s oříšky, se zeleným pepřem, s olivami i plísňové. Menší výroba má tu výhodu, že je možno vymýšlet další a další nové druhy.

„Mám štěstí, že mě celá rodina podpořila, i přesto, že nefunguji jako správná hospodyňka. Jsem pořád ve stáji nebo v sýrárně,“ dodala Dana Bělová. Velké životní změny, kterou udělala před léty, nelituje. „Jak si to kdo udělá, takové to má. Pokud jste odhodlaní dát do něčeho energii, jděte do toho. Každý si má splnit své sny. Mně se to povedlo.“

autoři: Martina Klímová , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio