Příchovický betlém láká návštěvníky i letos na nové postavičky

Přeštické prase v chlívku, peklo v jeskyni nebo kováři, kteří kovají koně u rozžhavené výhně - to vše je součástí dřevěného betlému, který na své zahradě vystavuje Jiřina Andrlíková z Příchovic.

Doslova peklo na zahradě má Jiřina Andrlíková z Příchovic na jižním Plzeňsku. Je součástí dřevěného betlému, na kterém malířka a řezbářka pracuje už čtvrt století. Jezdí se na něj dívat děti ze škol a turisté z blízka i z daleka. V současnosti příchovický betlém čítá zhruba 150 figur.

„První byly ty holčičky s husou a s tou vánočkou a potom Svatá rodina, Ježíšek, jesličky, osel, volík a Josef s Marií," uvedla Jiřina Andrlíková.

Betlém, který malířka a řezbářka Jiřina Andrlíková ukazuje každoročně lidem, stojí hned za vrátky v zahradě pod borovicí a smrkem. Většina figurek je vyřezaná z lipového dřeva, na některé autorka použila olši. Všechny ale zobrazují divákovi blízké scény.

„To je normálně všechno ze života a jsou ty figurky takové zemité, to už je takový můj rukopis," shrnula řezbářka Andrlíková.

Postavičky jsou v betlémě opravdu různé, návštěvník tam najde například kulhavou Kateřinku, která Ježíškovi nesla vajíčka, uklouzla na ledě a vajíčka rozsypala. Další figurkou je také ponocný, který stojí na kameni a troubí. Pod rododendrony je studna, která vznikla přímo na základě vzpomínek autorky.

„Můj táta pocházel ze Zálesí tady vedle. Takhle byla jedna obecní studnice a takhle chodil děda vždycky pro vodu a měl ty vážky přes rameno, kyblíky a už je z toho figura," vysvětlila Jiřina Andrlíková.

Největší zajímavostí betléma je peklo

Součástí příchovických jesliček je také český statek. Z kurníku právě vychází slepice a jsou tam také dvě prasata, jedno z nich je přeštické. Strakatý vepř, plemeno původem ze sousedního města, v betlémě podle autorky nesměl chybět, aby ho lidé měli možnost vidět i jinde než jen v plzeňské zoologické zahradě. Největší zajímavostí betléma v Příchovicích je ale jeskyně složená z kamenů, která představuje peklo.

„To je největší tahák na dětičky. To když jsem udělala ze začátku, tak se bály, teď je to největší tahák. To je odvrácená strana toho nebe, těch andělů. Právě jsem přidělala čerta a Káču," popsala autorka.

Čerti v jeskyni hrají mariáš, pročítají knihu hříchů, v kotli se vaří hříšník. Peklo ale nebylo pro řezbářku Andrlíkovou tím nejtvrdším oříškem.

„Největší práci mi dal koník v kovárně, jak ho kovou kováři, protože na to jsem neměla dobré dřevo. Nicméně dopadl výborně, je tam i ta výheň vidět. Když je večer, tak to má takové kouzlo úžasné," pochvalovala si Jiřina Andrlíková.

Pro obec navíc umělkyně vyřezala ještě další betlém, menší a i ten každoročně rozšiřuje. Obec ho pravidelně nechává umístit do vchodu kaple na návsi, v době adventu tam je možné prohlédnout si osvícený interiér kaple i s vystaveným betlémem přes speciální skleněné dveře. Betlém na zahradě Jiřiny Andrlíkové v Příchovicích si mohou zájemci prohlédnout každý den vždy od 9:00 do 19:00 hodin až do 6. ledna 2016.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio