Přijeďte se podívat oknem na Kašperk

15. červen 2024 09:50

Dnes už známe dveře na šumavském Pancíři nebo dveře s výhledem na Krušné Hory u Kraslic. Znáte výhledové okno na Kašperk? Nachází se pár metrů nad rozcestníkem Na Habeši u Nového Dvoru.

Totem z borovice

Okno je dřevěné, natřené bílou a modrou barvou a ze správného úhlu v něm vidíte hrad Kašperk v celé jeho kráse. Fotorám už je i zanesený na mapách.

Borovice padla, je z ní totem

Na samotě Na Habeši žije Milada Jánošíková. "Okno je tu pár měsíců, ale je to velký tahák pro fotografy. A ještě tady u nás před domem stojí vysoký totem. Vznikl tak trochu náhodně. Přímo u rozcestníku pod Novým Dvorem před naším domem stála kdysi vysoká borovice. Když ale před lety přišel orkán Kyrill, tak ji zlomil. Ze zbylého kmene jsme tu pak udělali deset metrů vysoký totem, nabarvili a krásně se tu vyjímá, turistům se moc líbí," uvedla Milada Jánošíková.

V okolí Nového Dvoru není jen hrad, ale můžete se také vydat například na rozhlednu na Sedle, nebo do osady Humpolec, kde opravili kapli a vrátili zpět starou kašnu, která byla za minulého režimu rozebrána. Obec je také známá tím, že tam nemají elektrický proud. Další trasy vedou například do Albrechtic, na Annín, nebo do Kašperských hor.

Spustit audio

Nejnovější zprávy

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.