Přírodní park Trhoň se rozprostírá na ploše cca 45 km²

27. říjen 2023

Přírodní park Trhoň na Rokycansku byl zřízen roku 1979. Jeho rozloha činí zhruba 45 km² a rozhodně je tady na co se dívat.

Tomáš Makaj v Medovém Újezdě

Přírodní park Trhoň se nachází v obcích nebo jejích částech, jako jsou Strašice, Hůrky, Holoubkov, nebo třeba Medový Újezd. Právě v Medovém Újezdě jsou k vidění, krom krásné přírody, také unikátní podbrdské roubené stavby. „Nachází se tady také paleontologická lokalita zvaná Na Skále,“ doplnil vedoucí Muzea Středních Brd ve Strašicích Tomáš Makaj, který pokračoval vysvětlením původu názvu obce:

V Medovém Újezdě lze obdivovat také architekturu

„Přídomek Medový je znám už od 16. století, a je to poměrně jednoduché: zdejší občané chovali spoustu včel. Dnes už včelařství tak trochu hyne na úbytě, ale poslední dobou se snad i tento koníček, potažmo zaměstnání, zase obnovuje.“

Hradiště z doby bronzové

Přírodní park dostal svůj název podle vrchu Trhoň. Ten sice není nejvyšším vrchem v okolí, zato jeho masiv patří k jedněm z největších, a vrch stojí v jakémsi pomyslném středu. „Dalším ze zdejších významných vrchů je také vrch Žďár. Nachází se na něm hradiště z mladší doby bronzové,“ řekl Makaj.

Během návštěvy přírodního parku můžete při troše štěstí spatřit například jelena evropského. Co se flóry týče, lze tady obdivovat třeba konvalinky, popřípadě jeřáby či krásné buky.

Poslechněte si víc v přiložené reportáži.

Spustit audio