Přivítejte podzim pálením kulinárního popela

Udělejte si vlastní zásobu popela z kulinárního sena
Udělejte si vlastní zásobu popela z kulinárního sena

Dopřejte si trochu kulinární extravagance a připravte si sýr obalený v popelu

„Když ořezávám aromatické byliny a sestřihávám suché části rostlin před zimou, pálím to, abych získala vynikající kulinární popel,“ navádí k témuž propagátorka kytek k jídlu a autorka Květinové kuchařky Jana Vlková. Stejně využívá zbytky loňského kulinárního sena, pokud si v létě nasušila nové zásoby. V seně na podzim a v zimě peče maso nebo kořenovou zeleninu, v popelu obaluje sýr, který pak neobvykle vypadá i chutná.

„Dřív se to dělalo záměrně, když zbyla polovina sýra, prstem se omázly saze na kotli a namazalo se to na ten sýr, aby na něj nelezly mouchy a nekazil se,“ vysvětluje se zaujetím Jana Vlková. Popel stále využívají různé firmy vyrábějící sýry, známý je francouzský sýr Morbier s temnou popelavou linkou uprostřed. Praktická stránka věci ustoupila do pozadí, dnes jde spíš o dekoraci a zajímavost na zpestření jídelníčku. Kulinárním popelem můžete obalit různé čerstvé sýry, tvaroh, balkánský sýr apod.

Chuť je podobná jako u brambor pečených v popelu, mnohým se vybavují vzpomínky z dětství. „Dávala jsem sýr ochutnat kolegyním a ony říkaly, že je to jako z týpí, jako z letního skautského tábora,“ směje se autorka Květinové kuchařky.

A v čem rostliny pálit? „Já používám speciální kýbl, který má dole a po stranách díry, aby to luftovalo. Pod to dávám hrnec, kam popel padá, nedostanou se tak do toho nečistoty,“ popisuje Jana Vlková. Hodí se i gril na dřevěné uhlí. V běžném ohništi na zahradě by se vám ke kulinárnímu popelu mohla přimíchat hlína. Samotné pálení může být zábavou a voňavý rostlinný kouř vám na podzim zvedne náladu, nezapomínejte ale na bezpečnostní pravidla pro zacházení s ohněm.