Prodejci kaprů mají perné dny

24. prosinec 2019
Zprávy

Prakticky nepřetržitě v práci jsou teď někteří prodejci ryb. Přes den prodávají a v noci kádě s rybami hlídají.

Celý den stát venku, mít ruce ponořené ve studené vodě a večer místo pohodlné postele nocovat v autě. I tak teď vypadají dny některých prodejců ryb. Od svých stánků a hlavně od kádí plných ryb se nemůžou vzdálit ani v noci. Musejí je hlídat před zloději, ale dávat pozor i na to, aby se rybám nic nestalo.

V Klatovech na parkovišti u nákupního střediska už devět let tráví poslední adventní dny Tomáš Mašek ze Sušice. „Zavřít stánek obnáší poklidit věci, které mám po stole, nože, lopatku, něco dám pod stůl a něco do auta. Ryby na noc zakryju sítí, aby mi nevyskakovaly, ještě na to dám palety. Je potřeba zajistit průtok vody, aby kapři mohli dýchat,“ popsal prodejce ryb.

Sprcha počká

Celkem čtyři dny až do Štědrého dne tráví Tomáš Mašek na parkovišti a v autě. „Máme takové větší auto, kombíka, máme vyndané sedačky a místo nich matrace,“ řekl. V autě má rybář také elektrický přímotop. „Spí se tam parádně, je tam teplíčko,“ libovala si jeho kolegyně Kristýna Hlobíková.

Na toaletu si prodejce ryb musí dojít do přilehlého obchodního domu a se sprchou musí počkat na doma, po dvou dnech se vystřídá s kolegou, vydržet to tedy lze. Večery si zpříjemní filmem staženým v notebooku. Ráno o půl sedmé ale musí být rybář opět připravený u kádě s kapry.

autoři: Jitka Englová , Michaela Svobodová
Spustit audio