Projekt Monica odhaluje výskyt nemoci srdce a cév

9. září 2008
Tento pořad

V Plzni začal výzkum zaměřený na výskyt a rizika onemocnění srdce a cév. Jmenuje se Monica a provádí ho II. interní klinika Fakultní nemocnice Plzeň. Lékaři oslovili na 1600 náhodně vybraných lidí z Plzně ve věku od 25 do 64 let, které pozvali na preventivní vyšetření. Poprvé se výzkum uskutečnil začátkem 80. let, v současnosti se koná v devíti okresech v republice a Plzeň se ho účastní podruhé. Podrobnosti zjišťovala Martina Klímová u přednosty kliniky -docenta Jana Filipovského.

Nemoci srdce a cév jsou nejčastější příčinou úmrtí v ČR, umírá na ně 46 procent mužů a 57 procent žen. Studie začala celosvětově v roce 1985, později skončila, v Česku ale pokračuje dál vždy s odstupem několika let. Má pomoci dokumentovat nemocnost a úmrtnost na srdeční onemocnění a vývoj rizikových faktorů jako je kouření, vysoký krevní tlak, porucha metabolismu tuků, nadváha a nedostatečná fyzická aktivita.

Pacienty kromě odběru krve nečeká žádné nepříjemné vyšetření. Lékaři jim změří tlak, změří je a zváží, vyplní s nimi dotazníky, kde se zjišťuje mimo jiné, zda pacient kouří. Ve studii se také zjišťuje obsah cukru v krvi, celkový cholesterol a kreatinin v séru. U části nemocných lékaři ultrazvukem vyšetří srdce a cévy.

Dobrou zprávou je, že úmrtnost na srdeční a cévní onemocnění v ČR v posledních 20 letech trvale klesá. Horší zprávou je, že ač žijeme zdravěji než před 20 lety a rozhodně máme lepší zdravotní péči, srdečně cévní choroby stále představují první příčinu úmrtí, v Evropě jsme v tomto ohledu horším průměrem.

Logo

Aby byl průzkum reprezentativní, museli lékaři oslovit jedno procento obyvatel v dané věkové skupině. Dosud se průzkum prováděl u lidí do 65 let. Protože ale populace stárne, lékaři v Plzni vůbec poprvé vyšetří také menší skupinu lidí mezi 65 a 74 lety.

V tomto týdnu budou obesláni ve druhém kole ti Plzeňané, kteří na výzvu k lékařskému vyšetření nereagovali. Aby data získaná v rámci studie byla věrohodná, je nutná účast každého pozvaného jedince. Kromě získaných dat pro vědecké a lékařské účely je studie přínosem i pro její účastníky. Podstoupí podrobnější bezplatné vyšetření než při běžných preventivních prohlídkách. Každý účastník studie dostane závěry vyšetření a také doporučení případné další péče.

autor: mkl
Spustit audio