Prořízl těhotné milé hrdlo, poté se střelil do prsou

29. březen 2023
Zločiny staré Plzně a okolí

V Losiné nedaleko Plzně stojí kaplička zasvěcená sv. Anně. Po ní dostala jméno i holčička, která sem v 19. století jezdila z Nezvěstic za svými prarodiči. Ve vedlejším domku vyrůstal v té době malý Josef. Nic hrozného by se zřejmě nestalo, kdyby se do sebe časem nezamilovali…

Kaplička zasvěcená sv. Anně

Anna Dortová v roce 1896 porodila Josefu Pauerovi nemanželské dítě. Dceru pojmenovala po sobě, tedy Anička, a Josef začal uvažovat o tom, že by si vzal Annu za manželku. Mezitím ale musel odejít na tři roky na vojnu. „Zapřísahal Annu, aby mu po tu dobu zůstala věrná a počkala na něj. Vydržela mu být věrná jeden rok, druhý rok už to bylo trošku na vážkách, a třetí rok se zamilovala do někoho jiného a znovu otěhotněla,“ uvedl historik Jiří Sankot.

Hned viděl, že mu tak úplně věrná nebyla

Josef se z vojny nakonec vrátil o něco dříve. „Jeho první cesta vedla za jeho milovanou Annou Dortovou do Nezvěstic. Tam zjistil, jaká je situace. Jelikož to bylo jen pár měsíců před porodem jejího druhého dítěte, hned věděl, že mu jeho milá asi úplně věrná nebyla. Velice se rozčílil a chtěl vědět, kdo ji svedl. Když mu to nechtěla říci, rozhodl se, že Annu donutí k tomu, aby si ho vzala za muže. Věřil, že poté mu jméno svého svůdce řekne, a on si s ním následně bude moct vyřídit účty,“ řekl Sankot.

Odešli spolu tedy na faru do Chválenic, kde si domluvili ohlášky a termín svatby. Když se pak společně vraceli do Nezvěstic, začal Josef znovu naléhat na Annu, aby mu jméno otce jejího druhého dítěte prozradila. Ta však stále mlčela, což Josefa vytočilo: „Vrhl se na Annu a začal ji rdousit. A protože ani během rdoušení mu nechtěla říct jméno svůdce, vzal nůž a prořízl jí hrdlo,“ sdělil historik, který pokračoval:

„Nechal Annu na místě a utíkal do Losiné. Všechny noviny, které v té době tento případ sledovaly, označily Pauera za vesnického Othella a příběh označily za vesnický román. Bylo to pro ně velice zajímavé téma. Novináři byli přesvědčeni, že Anna Dortová tento vražedný útok nepřežije. Zatímco bojovala o svůj život, Josef doběhl domů, vykřikl, že zavraždil svou milou Annu a že jde spáchat sebevraždu. Vběhl do pokoje, sundal se skoby na stěně brokovnici a dvakrát se střelil do prsou.“

Jak tohle drama nakonec dopadlo? Možná budete překvapeni. Víc se dozvíte v přiložené reportáži.

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio