První obyvatelka v Plzeňském kraji získala Ztracenou pomněnku. Pomohla při pátrání po pohřešovaném chlapci

22. únor 2023 12:54, aktualizováno

Policie České republiky a Slavia pojišťovna darují ocenění Ztracená pomněnka lidem, kterým nejsou lhostejné problémy ostatních. Jako první v Plzeňském kraji a teprve druhá v celé republice ho obdržela Barbora Rýdlová z Rokycan.

Společný projekt Slavia pojišťovny a Policie České republiky se věnuje problematice pátrání po ztracených dětech i dospělých a oceňuje lidi, kteří díky své všímavosti v pravou chvíli s jejich nalezením pomohli. Třiatřicetiletá Barbora Rýdlová z Rokycan si ocenění odnesla za pomoc při hledání tříletého chlapce, který se ztratil rodičům v lese.

I když tento příběh měl šťastný konec, na Silvestra loňského roku už Barbora asi nikdy nezapomene. Vše přitom začalo nevinně – parta kamarádů s dětmi vyrazila opékat buřty do Pavlovského lesa na vrchol Žďár. „Prožili jsme pohodové odpoledne, a když se začalo stmívat, vydali jsme se zpět k autu. Než jsme sešli dolů, byla už úplná tma. Šla jsem se svou dvouletou dcerou až na konci celého průvodu a najednou uslyšela volání, kde je Kubík,“ popisuje Barbora. „Přiběhla k nám jedna holčička a řekla nám, že Kubík, syn mojí kamarádky, se jí někde schoval a nemůže ho najít.“

Všichni se okamžitě dali do pátrání, volali Kubíkovo jméno, telefony se snažili prosvítit tmu. Bez úspěchu. S přibývajícím časem narůstala panika a tatínek ztraceného dítěte zavolal policii. „Já jsem nakonec dala svou dcerku do terénního kočárku a rychle zamířila zpět směrem k autům. Najednou se proti mně vyřítil cizí pán, který mi oznámil, že u jeho auta stojí nějaký chlapeček a pláče. A díky bohu – byl to Kubík. Hned jsem volala rodičům, že se našel, v tu samou chvíli také přijela policejní hlídka.“ Hledání probíhalo dohromady asi třicet minut, všem zúčastněným to ale připadalo jako celá věčnost. „Je zajímavé, že jakmile jsem odběhla o kousek dál od naší skupiny, les úplně spolykal zvuky volajících, Kubík nás tedy nemohl slyšet ani se nám ozvat. Doteď myslím na to, co všechno se tehdy mohlo stát,“ uzavírá vyprávění Barbora.

Ztracená pomněnka motivuje

„Oceněním Ztracená pomněnka chceme poukázat na to, že hrdinové nejsou pouze ve filmech a počítačových hrách, ale že jsou to obyčejní lidé,“ vysvětluje generální ředitel Slavia pojišťovny Karel Waisser. „Chceme vyprávět příběhy, jako je ten paní Barbory, aby si lidé uvědomili, že je na každém z nás, zda pomůžeme, když nastane krizová situace, a budeme to třeba právě my, díky komu to skončí šťastně, nebo jestli se odvrátíme a neuděláme nic.“

Jak uvádí vedoucí odboru pátrání Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování Jan Rybár, každý rok je v České republice pohřešováno 3000 dospělých a 1200 dětí. V Plzeňském kraji loni policie evidovala přes 170 pohřešovaných lidí, z toho bylo dětí do 18 let věku více než 70. Při pátrání je velmi důležitá právě pomoc dobrovolníků a široké veřejnosti.

autoři: Jitka Englová , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio