První singl Beatles

5. říjen 2020

5. října 1962 vydali Beatles svůj první singl, Love Me Do. Zahájili tím novou éru historie moderní populární hudby a jak praví zkušenost i fakta, neobešlo se to bez problémů.

Bylo nebylo, existovala v dějinách lidstva doba, kdy nikdo neznal hudební skupinu Beatles. Tedy, abychom situaci moc nedramatizovali - znalo je, ve srovnání s dnešním stavem, jen pár lidí.

Skupina Beatles začínala svou pouť za slávou a uznáním v době, kdy byl rock and roll považován za veselý rámus a nikdo by se neodvážil použít slova rock a kultura v jedné větě. Hudební magazín Rolling Stone vyhodnotil LP Sergeant Pepper´s Lonely Hearts Club Band skupiny Beatles z r. 1967 jako nejlepší album historie, ale v r. 1962 se o něčem takovém hudebním fanouškům i znalcům moderní hudby ani nezdálo. V té době se manažer Brian Epstein snažil dostat kapelu do studia, aby natočila singl, ale odezva na písničky neznámé kapely byla rozpačitá. Pracovník jedné gramofonové firmy své odmítnutí dokonce zdůvodnil prohlášením, že tito Beatles nemají v hudbě žádnou budoucnost. Epsteinova vytrvalost a obchodní schopnosti se nakonec vyplatily a tak se písnička Love Me Do, kterou Paul McCartney napsal už v r. 1958, ocitla na prvním singlu skupiny.

autor: Zdeněk Raboch | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio