Pučálka

Pučálka podle Mirky Kuntzmannové

Tento tradiční vánoční pokrm se připravoval již ve středověku. Pučálka se podávala a podává na Štědrý večer jako postní pokrm. V tom případě se nepoužívají škvarky ani sádlo, ale upravuje se na sladko s medem či rozinkami.

Suroviny:

400 g suchého zeleného neloupaného hrachu
4 lžíce oleje
2 lžíce sádla se škvarky
sůl

Postup:

Přebraný hrách propláchneme, nasypeme do mísy a zalijeme vlažnou vodou. Při pokojové teplotě necháme naklíčit. Klíčky se obvykle objeví třetí den. Pak hrách scedíme a necháme ho na sítu okapat. Na rozehřátém oleji ho krátce opražíme. Na závěr osolíme a vmícháme sádlo se škvarky. Dobře připravený hrách je křupavý. Můžeme ho podávat jako samostatný pokrm, nebo jako přílohu.

Celková doba vaření: cca 10 minut.