Půl milionu Čechů musí letos vyměnit řidičský průkaz

27. srpen 2020 14:35

Přibližně půl milionu lidí si musí do konce roku vyměnit řidičský průkaz. Jde o doklady vydané před deseti nebo pěti lety. 

Platnost do roku 2020 - tuto informaci mělo nebo má v Česku v řidičském průkazu 850 tisíc lidí. Jedná se o průkazy vydané před pěti a před deseti lety. O nový průkaz od začátku roku požádala asi třetina lidí, kterým do konce roku doklad propadne. To znamená, že zhruba půl milionu lidí bude ještě do konce roku řidičský průkaz řešit.

S Úřadem bez čekání je to záležitost na pár minut

V Plzni můžou lidé o nový doklad požádat v registru řidičů v Koterovské ulici. Podle návštěvníků úřadu je to záležitost pár minut. Třeba manželé Miloš a Alena využili portál Úřad bez čekání a na registru vozidel se objednali. Platnost dokladu jim končí už za tři týdny, s větším předstihem ale dorazil pan Stanislav. „Protože je koronavirus, tak jsem se raději objednal dřív, kdyby náhodou na podzim něco znovu přišlo,“ řekl.

Oddělení registru řidičů Magistrátu města Plzně

Na plzeňském registru vozidel je 6 přepážek, v době natáčení reportáže bylo v čekárně 14 lidí. To se po jejím odvysílání asi změní. „Lidé chodí průběžně, záleží, jak mají volno a záleží to také na médiích, protože jakmile se objeví zpráva o výměně řidičských průkazů, tak v tu chvíli se všichni podívají a navštíví náš úřad ve větším počtu,“ poznamenal vedoucí odboru registru vozidel a řidičů plzeňského magistrátu Jiří Marek.

Nejpozději měsíc před koncem platnosti!

O nový doklad stačí požádat nejpozději měsíc před koncem platnosti řidičského průkazu, protože nový průkaz je vyroben do dvaceti dnů. Žadatel předloží pouze občanský a řidičský průkaz. „V dnešní době místní příslušnost neplatí a občan si může zažádat o nový průkaz na kterémkoliv registru vozidel a řidičů bez ohledu na trvalé bydliště,“ dodal Jan Marek.

Registr vozidel v Plzni v Koterovské ulici je otevřený v pondělí a ve středu od 8 do 18 hodin a v úterý a ve čtvrtek od 8 do 12 hodin.

autoři: Lukáš Milota , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio