Radniční věž v Nýrsku ukrývala tajemství

2. listopad 2020 11:00, aktualizováno

Jeřáb sundal z nýrské radnice věž a ta rovnou putovala do dílen, aby byla provedena její rekonstrukce. Uvnitř věže byly nalezeny dvě schránky, které ukrývaly poselství příštím generacím.

Radniční věž v Nýrsku měla zrezivělé plechy a ztrouchnivělou dřevěnou konstrukci, a proto musela být sejmuta. Oprava střechy, a právě radniční věže, je poslední částí rekonstrukce budovy a potrvá do července příštího roku. Ve štítu se obnoví původní znak, na střechu se vrátí korouhvička i dva zdobné prvky ve tvaru makovice, které byly pro Nýrsko typické. Cílem rekonstrukce je co největší přiblížení původnímu vzhledu radnice z roku 1907.

Polovina věže byla shnilá, a tak i její sejmutí bylo pro dělníky komplikovanější. Nyní tesaři musí vytvořit dřevěnou kostru a následně se věžička bude plechovat měděnými šablonkami. „Zhruba za tři měsíce bude stát úplně ta samá věžička,“ řekl dělník Daniel Duda, který věžičku ze střechy radnice sundával.

Schránky budoucím generacím ukrývaly mnohé předměty

Věžička odhalila i tajemství, a to rovnou dvě plechové schránky pro budoucí generace. Na jedné byl vyražen rok 1969, kdy probíhala rekonstrukce střešní krytiny. Každá kapsle obsahovala výtisk denního tisku z července roku 1969. Dále kapsle ukrývaly pět fotografií, mince a benzinový zapalovač. „To nejzajímavější, co je na výtiscích novin, je tužkou dopsané – Jsme ve svrabu, ze kterého se asi nedostaneme. Rusové jsou u nás pořád a asi tu budou na věky, celková situace nestojí za nic,“ přednesl předseda Národopisného spolku Pavel Mráz. Za to, co se v kapslích ukrývá, nesou zodpovědnost zřejmě dělníci, kteří na tehdejší výměně střešní krytiny pracovali.

Předměty se nyní nakopírují a dají do vývěsky před informační středisko. „Poté přemýšlíme, že bychom udělali nějakou schránku z plexi, do které bychom předměty uložily a vystavili je na nějakém veřejně přístupném místě,“ upřesnil starosta obce Miloslav Rubáš.

Sejmutí věžičky bylo nutné. Technický stav dřeva byl velmi vážný a hrozilo, že by se věžička mohla zřítit. Nyní se udělá kompletně nová, která by se v letních měsících příštího roku mohla vrátit na původní místo. I tato nová věžička bude ukrývat schránku s poselstvím dalším generacím.

autoři: Jitka Englová , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio