Řapíkatý celer obsahuje víc vitamínu C než citron. Zkuste si na něm udělat dušená kuřecí stehna

Zeleninu, která prospívá trávení, krevnímu tlaku i diabetikům, by do svého jídelníčku měli zahrnout nejen ti, kteří se snaží zhubnout. Je plná vitamínu C a dodá tělu draslík, hořčík i fosfor. Řeč je o řapíkatém celeru!

Mluví se o něm jako o jedné ze superpotravin. Řapíkatý celer obsahuje vitamíny skupiny B, vitamíny C, A, E, z minerálních látek draslík, fosfor a hořčík. Už 100 gramů řapíků vám dodá celodenní dávku vitaminu C.

Řapíkatý celer se také zmiňuje v souvislosti s podporou léčby nemocí pohlavního ústrojí nebo prevenci Alzheimera. Není bez zajímavosti, že byl často zmiňován i jako afrodiziakum.

Suroviny:
3 větší kuřecí stehna, sůl, pepř mletý, hladká mouka, 60 g másla, 200 g pórku, 300 g řapíkatého celeru, česnek, snítka tymiánu, vývar

Postup:
Kuřecí stehna zbavíme kůže, vykostíme, osolíme, opepříme a zaprášíme z obou stran moukou. Pórek s řapíkatým celerem pokrájíme na plátky nebo nudličky. Česnek oloupeme a jemně nasekáme.
V hrnci rozpustíme máslo, na kterém z obou stran osmažíme připravená stehna. Přidáme zeleninu s tymiánem, osmažená prsa na ni položíme, zeleninu krátce osmažíme, pak podlijeme maličko vývarem, jen tak, aby byla prsa na zelenině a neplavala úplně ve vývaru. Pod poklicí dusíme na mírném plameni doměkka. Podle potřeby přidáváme po troškách vývar, dle chuti osolíme a opepříme.
Podáváme s bramborovou přílohou nebo rýží.

Rozhodně by měli řapíkatý celer vyzkoušet všichni, kteří právě hubnou do plavek. Obsahuje totiž velké množství vlákniny, povzbudí metabolismus a zažene chuť k jídlu.

Lze ho chroupat syrový nebo si z něj ráno udělat šťávu plnou vitaminů a antioxidantů. Protože má velmi specifickou chuť, která nemusí každému vyhovovat, lze ji utlumit přidáním jablka, okurky, mrkve nebo červené řepy.

autor: Zdeňka Kabourková

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka