Rarita, která pamatuje první republiku. To jsou kabinky na rokycanském koupališti

Nechali jste už někdy doma omylem plavky nebo ručník a vyrazili na koupaliště bez nich? Někteří lidé v Rokycanech tenhle problém neznají. Mají totiž vše potřebné uložené ve zdejších pronajatých kabinkách.

Plavky, ručník, župan, boty, ale také nádobí i drobný nábytek. Přesně tyhle věci můžete najít v některých kabinkách na přírodním koupališti v Rokycanech. Lidem, kteří si je pronajímají, slouží jako převlékárny nebo jako úložné prostory. V některých si dokonce můžou odpočinout na posteli. V Plzeňském kraji ale i v celé republice jsou kabinky tohoto typu raritou, a tak není divu, že je o ně velký zájem.

Někteří zdejší pravidelní návštěvníci si kabinky pronajímají už několik desítek let. Třeba paní Jana Svobodová chodí na koupaliště 40 let. "Kabinek jsem vystřídala několik. Měli jsme v přední části koupaliště větší kabinku, tam byla i postel, kde se děti mohly prospat, protože jsme tady trávili celé dny,“ vzpomínala. I dnes využívá paní Svobodová kabinku, kde má věšák, poličku a lavici. „Mám tady opalovací krémy, základní hygienu, hrnečky a skleničky,“ popsala.

Podle správce areálu Jaroslava Moravce je na koupališti 165 kabin. Většina je dřevěných a asi 40 kabin je zděných. „O kabinky je enormní zájem, v březnu už je to vše pronajaté,“ potvrdil. Nejstarší kabinky jsou z roku 1934, jiné jsou výrazně mladší. „V roce 2002 byly kabinky včetně hlavního vchodu a pokladen tak poničené, že se stavěly nové. Levé křídlo je postavené před pěti lety, jinak se vše udržuje v původním duchu, jak to bylo v roce 1934,“ vysvětlil správce.

Největší kabinky mají 6 až 7 metru čtverečních, menší dřevěné 2,5 metru čtverečních. Na zimu je nutné kabinky vyklidit, aby mohla být provedená běžná údržba, v sezóně se v nich ale zase zabydlí pravidelní návštěvníci koupaliště.

autoři: Karolína Sedláková , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio