Ray Charles, reprezentant mnoha stylů

23. září 2021

O Rayi Charlesovi jeho kolega, kytarista a zpěvák Chuck Berry prohlásil: „Charlesova muzika vychází ponejvíce z myšlenek a citů. Z myšlenek, se kterými musíte zápasit. A s tóny je to stejné. Všechno to musí rozkvést, jako květina."

Nevidomého černošského muzikanta Raye Charlese časopis Rolling Stone v roce 2008 umístil na druhou pozici svého seznamu největších zpěváků všech dob. Pravdou je, že díky svému věku a zkušenostem měl v šedesátých letech náskok, neboť už na konci čtvrté dekády nahrál v Seattlu skladbu Confession Blues a po té i další snímky. V padesátém prvním roce bodoval poprvé v hitparádě a o rok později o něho projevila zájem renomovaná gramofonová firma Atlantic. A už tehdy o jeho repertoár projevili zájem i muzikanti různých žánrů. Nakonec část skladeb, které natočil Elvis Presley, když začal působit v mamutím koncernu RCA, byla z Charlesova repertoáru.

Proč ho tedy protěžovat už jako zavedeného muzikanta ještě v letech šedesátých? Je to na místě, neboť reprezentoval hudební styly, které výrazným způsobem ovlivnily 60. léta. Rhythm and blues , soul, blues a kupodivu i country. Zdokumentovat to lze mimo jiné i na hitu I Can´t Stop Loving You, kterého se prodalo více než 2 miliony výlisků a na pět týdnů zablokoval první místo v hitparádě. Ale hlavně! Hudební odborníci písničku hodnotili zároveň v několika kategoriích - pop, jazz, rhythm and blues a country.

autor: Zdeněk Raboch | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.