Registr dárců kostní dřeně eviduje už 29 tisíc dobrovolníků ochotných pomáhat

V odběrovém centru Českého národního registru dárců dřeně při Fakultní nemocnici v Plzni proběhl (12.7.) jubilejní třístý odběr kostní dřeně. Darovala ji 32letá Jarka Hlůžková z Oseka na Rokycansku. Může se tak uskutečnit třístá nepříbuzenská transplantace v České republice. Ta je často jedinou možností, jak zachránit život člověku s akutní leukémií nebo s jinou zhoubnou chorobou krve. Registr dárců vznikl v roce 1992 a nyní eviduje víc než 29.000 těch, kteří jsou ochotni v případě potřeby darovat krvetvorné buňky.

Kostní dřeň od jubilejní dárkyně dostane nemocný dospívající chlapec. Víc se nedozví, pravidla registru nedovolují žádné kontakty mezi dárcem a příjemcem. Ze tří stovek zprostředkovaných nepříbuzenských transplantací pocházela dřeň od 191 dárců z Česka, ve 109 případech registr našel pro českého pacienta vhodného dárce v zahraničí. Ze 191 českých odběrů šla dřeň k 74 pacientům v cizině, ostatní k českým pacientům. Jak uvedla doktorka Mája Švojgrová, největší podíl na nepříbuzenských transplantacích zprostředkovaných registrem má plzeňská fakultní nemocnice. V zemi se touto transplantací zabývá sedm pracovišť.

Lékař a pacient

Kromě Českého národního registru dárců dřeně existuje ještě jeden registr v Praze. Celkem je v nich přes 47.000 dárců. Národní registr patří kvalitou databáze i počtem odběrů mezi světovou špičku, získal jako teprve čtvrtý na světě akreditaci Světové asociace dárců dřeně.

Podle Švojgrové je v České republice jako dobrovolný dárce dřeně registrován zhruba každý 217. občan, to nás řadí daleko před země, jako je například Francie, Švédsko, Dánsko nebo Španělsko. Mezi čtyřmi desítkami zemí s registry, zaujímá Česko 15. místo. Například na Slovensku připadá nyní jeden registrovaný dárce na 20.000 obyvatel, naopak nejlepší situace je na malém Kypru, kde je registrovaným dárcem každý osmý občan.

Operace

V České republice onemocní ročně akutní leukémií až 300 lidí. Čím víc dobrovolníků se přihlásí do Českého národního registru dárců dřeně, tím větší mají šanci na přežití. To vše ale stojí nemalé peníze. Pokud chcete podpořit Nadaci pro transplantace kostní dřeně, můžete poslat dárcovskou SMS zprávu ve tvaru DMS KOSTNIDREN na číslo 87777 a přispějete tak 30 korunami.

autor: kos
Spustit audio