Rekonstrukce některých kostelů v Plzeňské diecézi finišují. Kostel v Přešticích se na ni chystá

Plzeňská diecéze dokončuje opravu jezuitského kostela v Klatovech a katedrály v Plzni. Příští rok chce začít také s opravou dominanty jižního Plzeňska, barokního chrámu v Přešticích.

Nejen kvůli koronavirovým opatřením zůstávají zavřené tři kostely v Plzeňské diecézi. Jezuitský kostel v Klatovech a klášterní kostel v Plasích a plzeňskou katedrálu svatého Bartoloměje spojuje mimo jiné to, že na ně církev získala dotace z evropského programu IROP. Rekonstrukce začaly v roce 2018.

Klatovský kostel bude součástí prohlídky katakomb

Nejblíže k otevření je jezuitský kostel Neposkvrněného početí Panny Marie a svatého Ignáce na klatovském náměstí. „Původně měl být otevřený k prvnímu listopadu, ale z důvodů, které všichni známe, bylo toto slavnostní otevření odloženo, práce jsou ale téměř hotové,“ potvrdil generální vikář Plzeňské diecéze Jakub Holík.

Jsou zde opravené oltáře, fresky i varhany. Návštěva kostela bude zahrnuta do prohlídky známých katakomb pod kostelem, lidé tak mohou vnímat tu barokní krásu, kterou jezuité dovezli do Klatov,“ doplnil Holík.

Plzeňská katedrála svatého Bartoloměje

Spoustu práce je stále na rekonstrukci katedrály svatého Bartoloměje v Plzni. „V katedrále se teď likviduje lešení, prostory jsou opravené a vozí se sem oltáře, které byly restaurované. Také se umisťují sochy, lavice a vše se připravuje se otevření na začátku června roku 2021,“ řekl Jakub Holík. V rekonstrukci je také klášterní kostel Nanebevzetí Panny Marie v Plasích na severním Plzeňsku, kde se opravy protáhnou na celý příští rok.

Barokní perla jižního Plzeňska

Zároveň bude mít Plzeňská diecéze podle generálního vikáře Jakuba Holíka pro zedníky, fasádníky nebo restaurátory další práci. „Rozjíždíme nový projekt, a to je oprava mariánského kostela v Přešticích, dostali jsme na ni dotaci z projektu IROP,“ informoval.

Nechybí barokní sochy lemující vstup

Kostel v Přešticích vznikl v 18. století podle plánů stavitele Ignáce Kiliána Dientzenhofera a je největším barokním kostelem u nás mimo Prahu. V roce 2008 byl chrám s výraznou červenobílou fasádou prohlášen Národní kulturní památkou.

Zatím jsme ve fázi příprav, budeme rekonstruovat freskovou výzdobu, sochy a venkovní fasádu. Bude se upravovat i prostor kolem kostela, především barokní schodiště,“ vyjmenoval vikář. Doplnil, že ho těší dobrá spolupráce s městem Přeštice i s krajem. Rozpočet opravy barokního skvostu je v řádu desítek milionů korun a začne se s ní v příštím roce.

autoři: Lukáš Milota , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio