R.E.M.: Losing My Religion

31. říjen 2021

Americkou rockovou skupinu R.E.M. v roce 1980 ve městě Athens v Georgii založili bubeník Bill Berry, kytarista Peter Buck, baskytarista Mike Mills a zpěvák Michael Stipe. 

Setkali se náhodou na jedné párty a dohodli se, že spolu zkusí napsat několik písniček. Nebyl za tím nějaký plán, ani pokus prorazit. Prostě si chtěli zahrát a pro název R.E.M se rozhodli poté, co Michael Stipe zabořil náhodně prst do slovníku právě na tuto zkratku.

Během osmdesátých let se R.E.M se svým alternativním rockem stali celosvětově známými, ale přelomovou událostí v její kariéře byla píseň Losing My Religion z roku 1991. Najdete ji na sedmém albu skupiny R.E.M s názvem Out of Time. Na rozdíl od předcházejících alb na něm začali členové používat i jiné nástroje než elektrické kytary a to například mandolínu, varhany a akustické kytary. Album bylo vydáno v březnu 1991 a dostalo se jako první album kapely R.E.M. na první místo amerického i britského žebříčku. Skladba Losing My Religion proměnila bývalé krále univerzitního rocku v mezinárodní superhvězdy. Píseň nemá refrén, pohání ji mandolína a ani vydavatelství nečekalo, že bude mít takový úspěch.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.