Replika sochy svatého Jana Nepomuckého se letos vrátí do zaniklé obce Lučina na Domažlicku

11. březen 2019 07:42

Socha svatého Jana Nepomuckého vzniká v těchto dnech v kamenické dílně v Kozojedech. Bude 180 centimetrů vysoká z hrubozrnného pískovce béžovo-zlaté barvy.

V Lučině na Domažlicku čeští a němečtí dobrovolníci několik let odkrývají pozůstatky domů a snaží se připomenout soužití obou národů v pohraničí. Socha původně stála na podstavci na návsi. Po odstřelu kostela z něj spadla a už se nikdy nenašla.

U nohou bud mít dvě andělské hlavičky, které nejsou úplně typické a běžné

„Už v zadání jsme dostali podklad historickou fotografii, která se dochovala z místa, než originální socha zmizela. Vidíme čelní pohled, kdy svatý Jan Nepomucký stojí a levou rukou pozdvihuje, předpokládám, že křížek, v pravé ruce přidržoval palmetu, která je klasickým atributem sv. Jana. U nohou má dvě andělské hlavičky, které nejsou úplně typické a běžné. Nejprve jsme si vyrobili dřevěnou maketu, kterou jsme si na místě odměřili, odzkoušeli a upřesnili základní rozměry. Podle toho jsme začali do velkého bloku velké obrysy osekávat,“ řekla akademická sochařka a restaurátorka Helena Jahodová.

Svatý Jan v životní velikosti

Socha bude v životní velikosti z broumovského středně až hrubozrnného, křemičitého pískovce z lomu Božanov. Vedle světlé pískové barvy, má zlatavé žíly, které se podle Heleny Jahodové na modelaci sochy projevují plasticky. Socha bude vážit zhruba jednu tunu.

Na soše už jsou patrné prsty, obličej i plášť. Než se socha přesune do Lučiny je potřeba vytesat ještě detaily, například rysy ve tváři, andělské hlavičky u nohou sv. Jana, atributy, jako je palmová ratolest, křížek a svatozář. Na závěr části pozlatit. Socha bude, oproti originálu, bez barevných úprav. Podle Heleny Jahody by časem měla získat určitou patinu.

Na detailech sochy pracuje kameník Jan Štěrba: „Teď zrovna používám pneumatické kladivo. Násady můžou být různé, třeba dláto, špička, zubáky a podobně. Záleží, co je zrovna potřeba pro konkrétní tvarování sochy. Pískovec je poměrně plastický materiál, dá se s ním dobře tvarovat, třeba oproti žule. Záleží jaké má člověk nářadí a jak s tím umí pracovat. Pracovat s pneumatickým kladivem je náročné. Když se ale socha vytvaruje a je vidět výsledek, je to krásné.“

Sochu svatého Jana Nepomuckého v Lučině na Domažlicku by si lidé mohli poprvé prohlédnout od 27. dubna při slavnostní mši.

autoři: Martina Klímová , jik
Spustit audio