Ringo Starr slaví výročí

7. červenec 2020

Rok 1962 byl pro skupinu Beatles přelomový, neboť 5. října vydali svůj první singl Love Me Do. K jiné důležité události došlo už v srpnu, neboť vešlo ve známost, že Brouci změní bubeníka. Stal se jím Ringo Starr, který dnes slaví narozeniny. Že tato výměna neprošla bez obtíží, vám řekne Zdeněk Raboch.

Okolnosti výměny bubeníka skupina Beatles Peta Besta jsou dodnes diskutovanou záležitostí. Jisté ale je, že v první nahrávce písničky Love Me Do producent George Martin neschválil Bestovo bubnování. V roce 1962 bylo zvykem mít specializovaného bubeníka, který znal způsoby práce ve studiu, a tak v srpnovém čísle liverpoolského časopisu Mersey Beat vyšla zpráva, že Beatles mění bubeníka. I když je nutné upozornit, že Beatles byli v té době, co do světové popularity zcela neznámou kapelou, v místních liverpoolských poměrech to vyvolalo značnou odezvu.

Best Forever, Ringo Never, tedy Best navždy, Ringo nikdy, horlili fanouškové. Beatles znali Ringa už z doby jejich účinkování v Hamburku, kde si s nimi občas zahrál. Richard Starkey, ač služebně nejmladší, zažil jako novorozenec muziku, o kterou nikdo nestál, a to sirény upozorňující obyvatele na nálet německých bombarďáků.

V Beatles se stal Ringo nezastupitelným, a i když byl zpěvákem jen průměrných kvalit, jím zpívané písničky se staly bezesporu hity.

Po rozpadu Brouků natočil několik sólových desek a stal se členem mnoha prestižních hudebních sdružení. V dubnu 2015 byl uveden do Rock and rollové síně slávy v kategorii Ocenění za hudební dokonalost. Písnička La Di Da, kterou si teď poslechneme je z alba Vertical Man.

autor: Zdeněk Raboch
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.