Robopsi, obří drony, simulátory. Probíhá festival Inovujeme Plzeň

3. červen 2022 19:35, aktualizováno

Festival bezpilotních letadel Dronfest a přehlídka nejmodernějších technologií se pro letošek spojily pod jedinou akci nazvanou Inovujeme Plzeň. Ta trvá až do soboty a představí drony, roboty i virtuální realitu.

Několik desítek vystavovatelů, přednášky, virtuální realita, ale také drony. To všechno nabízí zájemcům o moderní technologie letošní festival Inovujeme Plzeň. Vlastně jde o festivaly dva. Součástí přehlídky nejnovější techniky je i Dronfest. „Chtěli jsme návštěvníkům ukázat více technologií než jenom drony, proto jsme spojili akci s festivalem Inovujeme Plzeň a bude tady k vidění virtuální realita, rozšířená realita, máme tady robotické psy nebo robotickou ruku,“ vysvětlil spoluorganizátor Tomáš Cholínský. Centrem veškerého dění je až do soboty areál Správy informačních technologií města Plzně v Cukrovarské ulici. 

„Na závodních simulátorech rallye můžete zažít stejný pocit, jako má závodník,“ popsala jedna z organizátorek Radana Polešáková. Velké exponáty vystavuje stánek Správy informačních technologií. Třeba dron s rozpětím vrtule dva a půl metru. „Jeho hlavní předností je senzor, který snímá okolí a vytváří 3D model toho prostoru,“ prozradil Václav Pech. Další z dronů podle něj využívá integrovaný záchranný systém, monitoruje dopravní nehody nebo fotbalové zápasy.

Na akci se sešlo hned několik robotických psů. „Tenhle žlutý je z Rakouska, měří asi 70 centimetrů,“ řekla Polešáková. Akce vyvrcholí tradičním a oblíbeným závodem dronů. Semifinále začne v sobotu v Cukrovarské ulici v areálu Správy informačních technologií v 16:30 a finále v 17:15.

autoři: Jan Markup , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio