Rock‚n‘rollová síň slávy - Chuck Berry

Vraťme se na chvíli do začátků rokenrolu. Vše začalo vlastně už ve 30. letech 20. století, kdy černošští muzikanti hráli podobnou hudbu všude, kde žilo černošské obyvatelstvo. Říkali tomu Rhytm and blues a co se týče decibelů, nebylo to o nic pozadu za pozdějším rokenrolem. Ten později samozřejmě stvořil i své legendy.

Ve 20. století se s různými oceněními v oblasti umění roztrhl pytel. Filmový umělci jsou oceňováni Oscary, muzikanti za své výkony získávají Grammy, architekti Pritzkerovu cenu a televizní stanice oslavují, když je jim udělen Zlatý Globus. A svou nezpochybnitelnou váhu má jistě i Pulitzerova cena za literaturu a žurnalistiku.

Byla tedy jen otázka času, kdy uznání získají i muzikanti z oblasti rockové hudby. Do Rokenrolové síně slávy jsou nominováni od r. 1986. A právě v tomto roce 1986 v dnešní den byli zapsáni první: Elvis Presley, Fats Domino a Chuck Berry.

Posledního jmenovaného si poslechneme v jedné z nejznámějších rockových skladeb Johnny B. Good.

V roce 1995 byla pro organizaci Rock and Roll Hall of Fame postavena v Clevelandu v Ohiu budova za 84 milionů dolarů, která slouží jako muzeum.

autor: Zdeněk Raboch | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio