Rod Stewart slaví 75. narozeniny

Když se před pěti lety vydal britský zpěvák Rod Stewart na procházku Prahou, porušil předpisy, na přechodu pro chodce přešel na červenou. Jako čerstvý držitel rytířského titulu se rozhodně nezachoval, zato jeho pěvecké úspěchy mu dělají čest už 50 let. Dnes slaví své 75. narozeniny.

Rod Stewart, britský zpěvák s charakteristickým chraplavým hlasem, hráč na foukací harmoniku a v neposlední řadě velký fotbalový fanda, má za sebou dvojí úspěšnou léčbu rakoviny. Uvědomil si, jak je život drahocenný.

Snad nejvíce se v srdcích posluchačů celého světa usadil písní Sailing, kterou proti svému zvyku nazpíval naprosto střízlivý, ve studiu prostě tenkrát v roce 1975 nebyl žádný alkohol. Byl velmi nervózní a nakonec to je jedna z nejlepších písní, které dal svoji tvář.

Dnes můžeme konstatovat, že Rod Stewart je jedna z největších pěveckých hvězd. Na svém kontě má desítky velkých hitů, které stále oslovují nové fanoušky. Přestože už odzpíval tisíce vystoupení, stále prožívá trému.

Plachtím zpátky domů přes moře, plavím se bouřlivými vodami, abych byl s tebou, abych byl volný, zpívá Rod Stewart. Podle autora této písně Gavina Sutherlanda je celý song o životě na cestě ke svobodě a naplnění s Nejvyšší bytostí.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio