Roger Miller: King Of The Road

Roger Miller se toho v životě musel naučit hodně. Pracoval na farmě, byl vojákem, také hasičem, ale nejlépe mu šla určitě muzika. Jeho písničku o králi silnice znají lidé na celém světě.

Swinging London je v hudbě zavedený termín, spojovaný s kulturní revolucí, která proběhla v 60. letech v hlavním městě Velké Británie. V důsledku tzv. baby boomu a ekonomickému růstu v poválečném období, se díky množství mladých lidí rozbombardované průmyslové město Londýn stalo celosvětovým městem nové kultury a zábavy. V hudbě se o to postaraly stovky kapel, Beatles počínaje a dejme tomu Kinks konče.

Zajímavé je, že termín swinging London vymyslel muzikant, který se swingem, jako hudebním žánrem, a ani s rockovou muzikou neměl skoro nic společného. Country velikán Roger Miller navštívil v 60. letech Evropu a londýnskou atmosférou byl nadšen. Dokonce o tom natočil v r. 1965 písničku England Swings, ve které se zpívá, že se tam vše houpá jako kyvadlo. My bychom pověděli, že to tam žije. A život Rogera Millera také byl plný nápadů, krásných a úspěšných písniček. Je majitelem rozsáhlé sbírky zlatých desek, jedenácti grammy a bezpočtu hudebních cen.

autor: Zdeněk Raboch | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.