Rokenrolu dal jsem svoje nejkrásnější dny

16. září 2021

V roce 1980 byl Pavel Bobek oceněn Zlatou portou za zásluhy o rozvoj country muziky u nás. I jeho umístění do Síně slávy, které mu udělila Akademie populární hudby, je bezesporu zasloužené

Country muzika je žánr, který čas od času poskytne dobrou písničku i muzikantům, nemajícím s touto hudbou nic, nebo málo společného. Označil by někdo Karla Gotta, Karla Hálu nebo Naďu Urbánkovou za country interprety? Asi ne, i když ve svém repertoáru měli písničky tohoto stylu, z nichž mnohé je dokonce proslavili.

Typických interpretů country je ve světě mnoho. U nás to není tak výrazné, ale najdou se. Jedním z nich byl Pavel Bobek, který začínal s rock and rollem a po té se dal na cestu country. Nejednalo se o nějakou výměnu kabátů, vždyť r´n ´roll je z poloviny country. Navíc se Bobek nikterak netajil tím, že jeho hudební vzory jsou skutečně pestré. Od Franka Sinatry k Buddy Hollymu až k Bruci Springsteenovi.

Znalost hudebních žánrů se mu už v mládí postarala o výborné renomé a tak se v první polovině 60. let stal zpěvákem skupiny Olympic, a po té vystupoval nejčastěji s Country Beatem. S ním se v roce 1967 stal stálým členem divadla Semafor, v němž působil až do roku 1990. V roce 1978 si na koncertu Johnyho Cashe s tímto velikánem country zazpíval.

autor: Zdeněk Raboch | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.